Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρατεύουν και τη CIA οι επενδυτικές εταιρίες!

Ενισχύεται, λόγω κρίσης, η έλλειψη εμπιστοσύνης των τραπεζών προς τον επιχειρηματικό κόσμο με αποτέλεσμα να επιστρατεύουν τη CIA! Η εκπαίδευση στελεχών από τη μυστική υπηρεσία στην ανίχνευση ψεύδους!

Επιστρατεύουν και τη CIA οι επενδυτικές εταιρίες!
Στελέχη της CIA εκπαιδεύουν παράγοντες επενδυτικών κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ανίχνευση ψεύδους! Η κρίση ενίσχυσε την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον επιχειρηματικό κόσμο, με αποτέλεσμα να βρίσκει πρόσφορο έδαφος μια, όχι και τόσο παράδοξη κατά πολλούς, συνεργασία μεταξύ της CIA και επενδυτικών ομίλων της Wall Street.

Τι συμβαίνει: Πράκτορες της CIA παρέχουν έναντι αμοιβής την τεχνογνωσία τους σε στελέχη επενδυτικών εταιρειών σχετικά με τις μεθόδους μιας επιτυχημένης συνέντευξης ή κατ’ άλλους «ανάκρισης».

Ο λόγος είναι ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου στελέχη ωραιοποίησαν την εικόνα των επιχειρήσεών τους με στόχο να προσελκύσουν επενδυτές. Ένα τρίμηνο αργότερα, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων εταιρειών, αποδείχτηκε ότι τους έλεγαν ψέματα.

Επομένως, οι επενδυτικοί όμιλοι κάπως έπρεπε να προστατευτούν από τις επιχειρήσεις που πουλούσαν... φύκια για μεταξωτές κορδέλες και έτσι στο παιχνίδι μπήκαν οι πράκτορες της CIA. Παρότι υπάρχουν και εξαιρέσεις εν ενεργεία μυστικών πρακτόρων, το συνηθέστερο βέβαια είναι αυτοί να συνεργάζονται με τις επενδυτικές μετά τη συνταξιοδότησή τους. Μάλιστα, η πρόσληψη νυν ή τέως στελεχών της CIA θεωρείται κοινή πρακτική, όμως κατά την τρέχουσα περίοδο έχουν αυξηθεί οι προσλήψεις.

Η συνεργασία αντιμετωπίζεται δηκτικά. Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian» που αναφέρει ότι δύο από τα πλέον διασυρμένα επαγγέλματα στις ΗΠΑ -το ένα επειδή χρησιμοποιεί βασανιστήρια και απέτυχε στη δίωξη της τρομοκρατίας, το άλλο επειδή ευθύνεται για την πιστωτική κρίση- έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη οπτική σύμφωνα με την οποία η συνεργασία θα μπορούσε να μην είναι επιλήψιμη, αρκεί οι επενδυτικές εταιρείες να έστρεφαν το ενδιαφέρον στα του κλάδου τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κρίση ξεκίνησε από την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενός επενδυτικού κολοσσού που τον Αύγουστο του 2008 παρουσιαζόταν ακμαίος, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου...


* Αναδημοσίευση από το 628ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 1 – 6 Απριλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v