"Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας"

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζει ο κ. J.-C. Trichet, σημειώνοντας ότι το σχέδιο στήριξης της χώρας είναι "βιώσιμη λύση". Νέο σύστημα κλιμακωτών προμηθειών κινδύνου στις εγγυήσεις που αποδέχεται η ΕΚΤ.

Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. J.-C. Trichet, σημειώνοντας ότι το σχέδιο στήριξης της χώρας είναι "βιώσιμη λύση".

Ο κεντρικός τραπεζίτης, ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ενώ απαντώντας για το εάν πρέπει να ενεργοποιηθεί αμέσως ο μηχανισμός στήριξης της χώρας υπογράμμισε ότι η ενεργοποίησή του είναι στο χέρι της Ελλάδας. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής της Ελλάδας αποτελεί "λειτουργικά βιώσιμη λύση".

"Η θέση μας ήταν πάντοτε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα απεμπλοκής του ΔΝΤ από τον μηχανισμό. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος μιας ενδεχόμενης δανειοδότησης της Ελλάδας με βάση τον μηχανισμό που αποφάσισε το Eurogroup, υπογράμμισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος αναχρηματοδότησης των εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει την εκτίναξη των spreads. 

* Νέοι κανόνες για τις εγγυήσεις

Η ΕΚΤ θα εισαγάγει νέα κλιμακωτή αξιολόγηση των εγγυήσεων που θα δέχεται σε αντάλλαγμα για παροχή δανείων, ανακοίνωσε επισήμως ο κ. Jean-Claude Trichet, στη συνέντευξη που παρέθεσε μετά την τακτική συνεδρίαση κατά την οποία η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθεί ένα νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με τον βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, προκειμένου κάποια τράπεζα να προσφέρει κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα για να δανειστεί.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το ελάχιστο πιστωτικό πλαφόν για εμπορεύσιμα και μη εμπορεύσιμα ενεργητικά στο σύστημα εγγυήσεων του Ευρωσυστήματος στην επενδυτική βαθμίδα (δηλ. "ΒΒΒ-Βaa3") και πέρα από τα τέλη του 2010, με εξαίρεση της περίπτωση των asset-backed securities (ABSs).

Επιπλέον, το Δ.Σ. αποφάσισε να εφαρμόσει, από την 1η Ιανουαρίου 2011, ένα πρόγραμμα κλιμακωτής αποτίμησης προμηθειών κινδύνου ("haircut": η προμήθεια κινδύνου που επιθέτουν οι κεντρικές τράπεζες στα αξιόγραφα τα οποία δέχονται ως εγγυήσεις για δάνεια - μια προμήθεια κινδύνου 10% σε ένα ενεργητικό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα δανείζει τις εμπορικές τράπεζες στο 90% της αξίας) στα ενεργητικά που είναι βαθμολογημένα στην κλίμακα "ΒΒΒ+ με ΒΒΒ-". Αυτό το πρόγραμμα κλιμακωτής προμήθειας θα αντικαταστήσει την ομοιόμορφη προμήθεια του 5% που σήμερα εναποτίθεται σε αυτά τα ενεργητικά.

Το λεπτομερές κλιμακούμενο πρόγραμμα προμηθειών θα καθοριστεί με βάση τις εξής παραμέτρους:

- Οι νέες προμήθειες θα αξιολογηθούν αναλόγως με την ωρίμανση, τις κατηγορίες ρευστότητας και την πιστωτική ποιότητα των υποφαινόμενων ενεργητικών. Οι χαμηλότερες προμήθειες θα εφαρμόζονται στα πλέον ρευστά ενεργητικά με τις μικρότερες λήξεις, ενώ οι υψηλότερες στα λιγότερο ρευστά ενεργητικά με τις μεγαλύτερες λήξεις.

- Οι νέες προμήθειες θα είναι τουλάχιστον τόσο υψηλές όσο η προμήθεια που εφαρμόζεται σήμερα, δηλαδή 5%.

- Δεν θα υπάρξουν μεταβολές στο ισχύον σύστημα προμηθειών που προβλέπεται για τα χρεωστικά εργαλεία των κεντρικών κυβερνήσεων και τα δυνητικά χρεωστικά εργαλεία που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες και που βαθμολογούνται πάνω από την εν λόγω κλίμακα.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις προμήθειες θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο 2010.

Τέλος, το Δ.Σ. επιβεβαίωσε ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά ως εχέγγυα από τον Ιανουάριο του 2011:

- Τα εμπορεύσιμα πιστωτικά εργαλεία σε δολάρια, γεν και στερλίνα.

- Τίτλοι που εκδίδουν πιστωτικοί οίκοι και δεν είναι διαπραγματεύσιμοι σε ρυθμιζόμενες αγορές.

- Κοινοπρακτικά πιστωτικά εργαλεία τα οποία δεν προστατεύονται με αποδεκτή εγγύηση.


* Σε κατάλληλα επίπεδα τα επιτόκια

Όσον αφορά στην πιστωτική πολιτική, ο κ. Trichet δήλωσε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν στα "κατάλληλα επίπεδα" και πως προβλέπεται η οικονομία της ευρωζώνης να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ήπιους ρυθμούς το 2010, καθώς και ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι προεξοφλημένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v