Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Μείωση αποδοχών στο δημόσιο

Την μείωση κατά 5% των αποδοχών στο δημόσιο τομέα αλλά και τον περαιτέρω περιορισμό των δημόσιων δαπανών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χ. Θαπατέρο στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ισπανία: Μείωση αποδοχών στο δημόσιο
Την μείωση κατά 5% των αποδοχών στο δημόσιο τομέα αλλά και τον περαιτέρω περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χ. Θαπατέρο στο κοινοβούλιο της χώρας.

Βάσει στοιχείων τα οποία δημοσιεύει το Reuters ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα ακόλουθα νέα μέτρα προκειμένου να υπάρξει μείωση ελλείμματος και χρέους της χώρας:

α. Μείωση κατά 5% των μισθών στο δημόσιο τομέα για το 2010 και "πάγωμα" αποδοχών για το 2011. Παράλληλα, ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 13.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Παράλληλα ανακοινώθηκε μείωση κατά 15% των αποδοχών μελών της κυβέρνησης.

β. Μείωση των δαπανών για τις περιφερειακές κυβερνήσεις κατά 1,2 δισ. ευρώ φέτος,

γ. Μείωση των επιδομάτων για νέες γεννήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2011. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο επίδομα φθάνει στα 2.500 ευρώ ετησίως.

δ. Μείωση κατά 6,045 δισ. ευρώ των δημόσιων επενδύσεων μεταξύ 2010-2011.

Παράλληλα ο κ. Θαπατέρο διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να μειώσει το έλλειμμα της χώρας στο 9,3% του ΑΕΠ φέτος (έναντι αρχικού στόχου για μείωση στο 9,8% του ΑΕΠ) και στο 6,5% του ΑΕΠ το 2011 (από αρχικό στόχο για 7,5% του ΑΕΠ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ισπανικό κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει την Παρασκευή 14/5 το νέο "πακέτο" μέτρων της κυβέρνησης.

-Τηλεφωνική επικοινωνία με Ομπάμα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε χθες Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον προέτρεψε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποφευχθεί η διολίσθηση της Ευρώπης σε περαιτέρω κρίση, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει αρνητικά και τις ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι  ο κ. Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με την κ. Μέρκελ όσο και με τον κ. Σαρκοζί για το ίδιο θέμα, καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο η κρίση χρέους και ελλειμμάτων στην Ευρώπη να πλήξει κατάφορα την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v