Ιταλία:2ετές πακέτο μέτρων για μείωση ελλείμματος

Περικοπές σε μισθούς και προσλήψεις στο Δημόσιο, προσωρινές καθυστερήσεις στη συνταξιοδότηση κρατικών λειτουργών και μείωση των κονδυλίων προς τις τοπικές αρχές περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που προωθεί η Ιταλία.

Ιταλία:2ετές πακέτο μέτρων για μείωση ελλείμματος
Περικοπές σε μισθούς και προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, προσωρινές καθυστερήσεις στη συνταξιοδότηση ορισμένων κρατικών λειτουργών και μείωση των κονδυλίων προς τις τοπικές κυβερνήσεις περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που προωθεί η Ιταλία, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2011 κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το προσχέδιο του διετούς πακέτου μέτρων, που αναμένεται να εγκριθεί από το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, μόνο το 20% αυτών που θα αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα από το 2011 έως το 2013 θα αντικατασταθεί, ενώ παράλληλα θα περικοπούν τα κονδύλια προς τις δημοτικές και τοπικές αρχές κατά 2 δισ. ευρώ το 2011 και 3,8 δισ. ευρώ το 2012.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης περικοπές στον τομέα της υγείας, οι δαπάνες για τον οποίο θα μειωθούν κατά 0,4 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2012.

Οι δαπάνες από τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, θα μειωθούν κατά 8% - 10% ανά έτος από το 2011 έως το 2013.

Παράλληλα, όσοι έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στα μέσα και στα τέλη του 2011 θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για ακόμα ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι περικοπές αυτές θα αγγίζουν τα 24 δισ. ευρώ (σε διάστημα δύο ετών), ενώ ο ίδιος επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει αύξηση των φόρων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters, στο πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνεται και η απαγόρευση των συναλλαγών σε ρευστό για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι σήμερα επιτρέπονται οι συναλλαγές σε ρευστό για ποσά μέχρι 12.500 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v