Μπαρόζο: Επίθεση στη Γερμανία για την κρίση

Ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι δεν «έκαναν πού λίγα για να στηρίξουν το ευρώ».

Μπαρόζο: Επίθεση στη Γερμανία για την κρίση
Ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι δεν «έκαναν πού λίγα για να στηρίξουν το ευρώ».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο κ. Μπαρόζο τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο διάστημα δεν βρέθηκαν πολλές σημαντικές φωνές στη γερμανική πολιτική για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικό για τη Γερμανία να βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ».

Προσθέτει, δε, ότι: «Οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να πουν πως η γερμανική οικονομία θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ", με δεδομένο ότι το μερίδιο της ευρωζώνης στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας και στην διαδικασία που χρειάστηκε έως ότου τελικώς η χώρα στηριχθεί από τους εταίρους της, υποστήριξε ότι «η διαδικασία απόφασής μας απλώς κράτησε υπερβολικά πολύ. Οι αγορές είδαν πολλά αντιφατικά σημάδια».

Φρόντισε, δε, να «ρίξει και το καρφί του» προς το Βερολίνο, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το ευρώ δεν ήταν μια επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ήταν ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο".

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο «η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε (τα στοιχεία της). Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι «το ευρώ δεν πρόκειται να αποτύχει. Είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα", υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ αλλά τα υψηλά ελλείμματα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα μεγαλύτερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Μία πρώτη σύνοδος υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε επιφυλάξεις σε ορισμένες προτάσεις που προώθησε η κυβέρνηση της Μέρκελ, εκτιμώντας κυρίως πως είναι "σχεδόν αδύνατο" να πάει κανείς πιο πέρα από τις υπάρχουσες συνθήκες στον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των χωρών με μεγάλο έλλειμμα. Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε επίσης "εικασία" την ιδέα σύμφωνα με την οποία μία χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v