ΕΕ: Αυστηροί περιορισμοί στα bonus των τραπεζιτών

Αυστηρότερους περιορισμούς επιβάλλει η ντιρεκτίβα που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα. Μόνο το 30% των μπόνους θα μπορεί να δίνεται σε μετρητά και εφόσον η εκάστοτε τράπεζα δεν έχει καταφύγει σε στήριξη από το Δημόσιο.

ΕΕ: Αυστηροί περιορισμοί στα bonus των τραπεζιτών
Αυστηρότερους περιορισμούς επιβάλλει η Ε.Ε. στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 40% - 60%, των μπόνους θα πρέπει να αποπληρώνεται μέσα σε διάστημα 3 - 5 ετών, ενώ το ήμισυ του υπολοίπου θα πρέπει να καταβάλλεται σε μετοχές ή σε άλλους τίτλους της τράπεζας. Το αποτέλεσμα είναι πως τα τραπεζικά στελέχη θα μπορούν να παίρνουν πλέον σε μετρητά μόνο το 20% - 30% των μπόνους.

Η εξέλιξη αυτή έπιασε εξαπίνης τους τραπεζίτες, οι οποίοι προσπαθούν να υπολογίσουν πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτή η νομοθεσία. Η Βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η οποία ήδη επιβάλλει έναν κώδικα πληρωμών, δήλωσε ότι εξετάζει την ντιρεκτίβα και το πώς θα επηρεάσει τη δική της πολιτική.

Όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχους στους "Financial Times", η ντιρεκτίβα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2011. Παρ' όλα αυτά, δίνεται κάποια ευχέρεια στα κράτη-μέλη στην εφαρμογή της σχετικά με ποινές στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που δεν θα συμβιβαστούν με τις νέες αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες αναγκάζονται να συνδέσουν τα μπόνους με το ύψος των μισθών και οποιαδήποτε τράπεζα έχει κάνει χρήση του ταμείου διάσωσης (έχει δεχθεί δηλαδή στήριξη με δημόσια κεφάλαια) θα πρέπει πρώτα να τα αποπληρώσει πριν προχωρήσει σε καταβολή μπόνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v