ΒΡ: Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

Φοβούμενη επιθετική εξαγορά, η ΒΡ αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά του 10% του ομίλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Sunday Times". Η μετοχή της BP έχει υποχωρήσει κατά 50% από ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού.

ΒΡ: Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή
Σε αναζήτηση "λευκού ιππότη" βρίσκεται η ΒΡ, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Sunday Times". Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο πετρελαϊκός όμιλος αναζητά στρατηγικό επενδυτή που θα τοποθετήσει έως και 6 δισ. στερλίνες για την αγορά ποσοστού στον όμιλο της τάξεως του 5% - 10%.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η διοίκηση της ΒΡ ανησυχεί για το ενδεχόμενο προσπαθειών επιθετικής εξαγοράς, καθώς η μετοχή της έχει απολέσει περισσότερο από 50% της τιμής της από όταν άρχισε η διαρροή πετρελαίου στην πετρελαιοπηγή της εταιρίας στον Κόλπο του Μεξικού.

Η BP ανακοίνωσε πως το συνολικό κόστος από το συγκεκριμένο συμβάν μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 3,12 δισ. δολ.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας δεν αναφέρει τις πηγές αυτής της είδησης. Πάντως, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της πετρελαϊκής ήδη ενισχύεται κατά 2,4%.

Το πρακτορείο Reuters, δημοσιεύει δηλώσεις "ενός εκ των 10 μεγαλυτέρων μετόχων της ΒΡ" που διατηρεί την ανωνυμία του και ο οποίος υποστηρίζει πως : "δεν θεωρούμε πως απαιτείται να βρούμε κάποιον στρατηγικό συνεργάτη, νομίζουμε απλώς ότι κάποιοι προσπαθούν να πανικοβάλουν την αγορά".

Παρόλα αυτά, άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κρατικά ταμεία από την Μέση Ανατολή και την Ασία που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ΒΡ, η οποία έχει δηλώσει πως σκοπεύει να αντλήσει 10 δισ. δολ. από πωλήσεις του ενεργητικού της φέτος. Σύμφωνα με την αραβόφωνη al-Jarida, το κρατικό Kuwait Foreign Petroleum Exploration ανανεώνει το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην Αίγυπτο, την Υεμένη και την ανατολική Ασία.

Δημοσίευμα των Financial Times παράλληλα, αναφέρει πως αναμένεται αλλαγή της ηγεσίας στην ΒΡ με απομάκρυνση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v