Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικά deals από Lloyds, KBC και RBS

Η Royal Bank of Scotland, η KBC και η Lloyds Banking Group ανακοινώνουν νέες κινήσεις εν μέσω δυσμενούς κλίματος για τον τραπεζικό κλάδο και ενώ πολλοί οργανισμοί προσπαθούν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τραπεζικά deals από Lloyds, KBC και RBS
Η Royal Bank of Scotland, η KBC και η Lloyds Banking Group προχωρούν σε τραπεζικά deals, εν μέσω δυσμενούς κλίματος για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και καθώς πολλοί οργανισμοί προσπαθούν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να επικεντρωθούν στους τομείς όπου διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η KBC Froep NV, η μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου όσον αφορά στη χρηματιστηριακή αξία, δήλωσε ότι προχωρά στην πώληση ασιατικών της μονάδων στην Daiwa Securities Group, τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της Ιαπωνίας, έναντι 1 δισ. δολ. Όπως ανέφερε η βελγική τράπεζα, με αυτήν τη συμφωνία θα πετύχει βελτίωση των κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας Tier I. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνεται πως οι δύο μονάδες που πωλούνται αντιστοιχούσαν στο 2% της κερδοφορίας της KBC.

Παράλληλα, η Lloyds Banking Group προχωρά στην πώληση ενός χαρτοφυλακίου συνολικά 40 επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου στην κοινοπραξία Cavendish Square Partner. Όπως διευκρινίζει η τράπεζα, περίπου το 70% της νέας αυτής κοινοπραξίας θα ανήκει στην Coller Capital, με τη Lloyds να διατηρεί το υπόλοιπο 30%.
Η Coller θα καταβάλει 332 εκατ. στερλίνες σε μετρητά, αποτιμώντας το χαρτοφυλάκιο σε περίπου 480 εκατ. στερλίνες. Σύμφωνα με τον βρετανικό όμιλο, η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική πώλησης μονάδων, οι οποίες δεν θεωρούνται βασικές δραστηριότητές του. Το τελευταίο 12μηνο η Lloyds έχει πουλήσει έξι μονάδες, αντλώντας περισσότερα από 750 εκατ. στερλίνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Royal Bank of Scotland στη γερμανική εφημερίδα "Welt am Sontag", η κυβέρνηση του Λονδίνου προχωρά στην πώληση του κρατικού μεριδίου στην τράπεζα. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Stephen Herster, η βρετανική κυβέρνηση θέτει τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει σταδιακά η πώληση του 83% που κατέχει στη Royal Bank of Scotland τον επόμενο χρόνο. "Η πώληση δεν θα γίνει με μία κίνηση, αλλά θα απογοητευτώ εάν δεν πραγματοποιηθούν τα πρώτα βήματα ιδιωτικοποίησης τον επόμενο χρόνο", δήλωσε ο κ. Herster. Επισημαίνεται πως η RBS τους τελευταίους 14 μήνες έχει ανατρέψει την πολιτική της τελευταίας 10ετίας, πουλώντας ή κλείνοντας περίπου 20 μονάδες της και αντλώντας 2,5 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v