Αποζημιώσεις έως 100.000 ευρώ για καταθέσεις

Διπλασιασμό αποζημιώσεων για τραπεζικές καταθέσεις και καταβολή τους σε μία εβδομάδα προτείνει η Κομισιόν. Αποζημιώσεις και για τις περιπτώσεις επενδυτικής απάτης. Ανοίγει η συζήτηση και για πτωχεύσεις ασφαλιστικών εταιριών.

Αποζημιώσεις έως 100.000 ευρώ για καταθέσεις
Διπλασιασμό της αποζημίωσης των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας του χρηματοπιστωτικού οργανισμού προτείνει η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Michel Barnier καταθέτοντας σχετική πρόταση με στόχο «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, των επιχειρήσεων και των αγορών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα». Παράλληλα, προτείνεται η προστασία των ιδιωτών επενδυτών μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ σε περίπτωση απάτης ή επιχειρηματικών λαθών, ενώ η Κομισιόν ξεκινά δημόσια συζήτηση για την επιβολή αντίστοιχων κανόνων που θα διέπουν την ασφαλιστική αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Barnier, η προθεσμία καταβολής της αποζημίωσης θα μειωθεί σε μία εβδομάδα έναντι ενός μηνός που ισχύει σήμερα. Από τις εγγυήσεις των καταθέσεων εξαιρούνται τα δομημένα επενδυτικά ομόλογα και τα πιστοποιητικά χρέους.

Για τους ιδιώτες επενδυτές που βρίσκονται αντιμέτωποι με περιπτώσεις απάτης ή πτώχευσης του επενδυτικού οργανισμού, το ύψος της αποζημίωσης θα ανέλθει στα 50.000 ευρώ (20.000 ευρώ μέχρι σήμερα) και οι επενδυτές θα αποζημιώνονται μέσα σε 9 μήνες από την ημέρα όπου η επιχείρηση θα κηρύξει πτώχευση.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε να εμφανιστεί μία περίπτωση Madoff στην Ευρώπη», δήλωσε ο επίτροπος κ. Barnier και συμπλήρωσε: «Στόχος μας δεν είναι να εξαλείψουμε τον επενδυτικό κίνδυνο, αλλά να προστατεύσουμε τους επενδυτές από περιπτώσεις εξαπάτησης, αμέλειας και ορισμένες φορές από την απλή ανικανότητα αυτών στους οποίους οι ιδιώτες εμπιστεύονται τα χρήματά τους».

Επισημαίνεται ότι μέχρι πρότινος στόχος της Κομισιόν ήταν η επιβολή μιας ενιαίας νομοθεσίας και η σύσταση ενός κεντρικού οργάνου για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Η πρωτοβουλία σκόνταψε στις βρετανικές ενστάσεις. Η νέα πρόταση της Κομισιόν υπόκειται σε έγκριση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αλλά και των κρατών-μελών.

Τέλος, ο επίτροπος κ. Barnier αποκάλυψε ότι η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων κανόνων και για την προστασία των καταναλωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης ασφαλιστικών εταιριών. Οι εναλλακτικές λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι είτε η χορήγηση μιας αποζημίωσης στον ασφαλισμένο είτε η διασφάλιση της συνέχισης του ασφαλιστικού συμβολαίου του με τη μεταφορά του σε άλλη ασφαλιστική εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v