Σε υψηλά επίπεδα τα επιχειρηματικά δάνεια της ΕΕ

Δάνεια ύψους 2,5 τρισ. ευρώ λήγουν για τον ευρωπαϊκό ιδιωτικό τομέα μέχρι τα τέλη του 2013, σύμφωνα με υπολογισμούς της S&P. Αναφέρεται κίνδυνος αύξησης του κόστους χρήματος από τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ε.Ε.

Σε υψηλά επίπεδα τα επιχειρηματικά δάνεια της ΕΕ
Δανειακές οφειλές ύψους 2,5 τρισ. ευρώ που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2013 αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός ιδιωτικός τομέας (χρηματοοικονομικός και μη), σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Standard & Poor’s. Αντιστοίχως, οι δανειακές υποχρεώσεις του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα μέχρι τα τέλη του 2013 υπολογίζονται στα 2,4 τρισ. δολ.

Σε έρευνα του τμήματος για τις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος της Standard & Poor’s με τίτλο "Τα δεινά των δημοσίων οικονομικών μπορεί να πλήξουν την ικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί στις μελλοντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης" γίνεται λόγος για "τον ρόλο που έπαιξαν οι κυβερνήσεις ως δύναμη σταθεροποίησης για τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης". Ακόμα, επισημαίνεται πως "οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για το κόστος δανεισμού και την πρόσβαση στις αγορές" για χρηματοδότηση.

Στην έρευνα επισημαίνεται πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2010 λήγουν επιχειρηματικά δάνεια αξίας 511 δισ. ευρώ, το 2011 λήγουν δάνεια 903 δισ. ευρώ, 718 δισ. ευρώ το 2012 και 502 δισ. ευρώ το 2013. "Εν μέσω ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο και για πιθανές επιπτώσεις στην κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτηθούν δάνεια συνολικής αξίας 2,5 τρισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2013" αναφέρει η κ. Diane Vazza, επικεφαλής του αντίστοιχου τμήματος της S&P.

Για τις οικονομίες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας τα επιχειρηματικά δάνεια που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2013 υπολογίζονται στα 321 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v