Συμβιβασμός 550 εκατ. δολ. για την Goldman

Σε συμβιβασμό 550 εκατ. δολ. κατέληξε η Goldman Sachs με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως προς το σκάνδαλο του 2007 περί εξαπάτησης επενδυτών.

Συμβιβασμός 550 εκατ. δολ. για την Goldman
Σε συμβιβασμό 550 εκατ. δολ. κατέληξε η Goldman Sachs με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ως προς την υπόθεση του 2007, για τη διακίνηση "τοξικών" επενδυτικών προϊόντων και την απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών από τους επενδυτές.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβάλει η SEC σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ιστορία, αλλά η ενίσχυση της μετοχής της Goldman κατά 4% αντικατοπτρίζει την άποψη πολλών ότι ο πέλεκυς ήταν ελαφρύς για το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Από τα 550 εκατ. δολ., τα 250 εκατ. θα επιστραφούν στους ζημιωθέντες επενδυτές, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. θα καταβληθούν στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Η Goldman Sachs είχε παραδεχθεί "νομικές ατασθαλίες" και δήλωσε πως η λύση του συμβιβασμού "είναι η πιο κατάλληλη για την εταιρία, τους μετόχους και τους πελάτες της".

Σημειώνεται ότι η SEC είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της Goldman Sachs για εξαπάτηση επενδυτών σχετικά με τις πληροφορίες που τους έδινε για "τοξικά" επενδυτικά προϊόντα που πωλούσε και τα οποία ήταν συνδεδεμένα με επισφαλή στεγαστικά δάνεια. Συγκεκριμένα, η Goldman προώθησε τα εν λόγω είδη χωρίς να διευκρινίσει στους πελάτες της ότι ισχυρό hedge fund είχε "στοιχηματίσει" ότι η τιμή τους θα υποχωρούσε.

Σύμφωνα με την SEC, οι επενδυτές αυτών των τίτλων ενυπόθηκων δανείων έχασαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια όταν ξεκίνησε στις ΗΠΑ η βουτιά στις τιμές των ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v