Ινδία: Τέταρτη αύξηση επιτοκίων σε έναν χρόνο

Για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προχωρά σε άνοδο των επιτοκίων προσπαθώντας να χαλιναγωγήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αντιδράσεις των συνδικάτων για αυξήσεις στους μισθούς.

Ινδία: Τέταρτη αύξηση επιτοκίων σε έναν χρόνο
Για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο η Ινδία προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων της, στο πλαίσιο της πολιτικής για χαλιναγώγηση των πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν δημιουργήσει κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Reserve Bank of India αύξησε το επιτόκιο αντίστροφης εξαγοράς στο 4,5% από 4% και το επιτόκιο επαναγοράς στο 5,75% από 5,5%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση και των δύο επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η κεντρική τράπεζα μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου στα επιτόκια, αν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων από τα εργατικά συνδικάτα και οι έντονες πιέσεις για αυξήσεις στους μισθούς.

Η Reserve Bank of India αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές παραγωγού το έτος που λήγει τον Μάρτιο, εκτιμώντας ότι θα αυξηθούν κατά 6% έναντι 5,5% που προέβλεπε προηγουμένως. Επίσης, αναθεώρησε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στο 8,5% από 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v