Η Κίνα, η 2η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η Κίνα είναι πλέον η 2η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ξεπερνώντας την Ιαπωνία, όπως αποκαλύπτουν αξιωματούχοι του Πεκίνου στο Reuters. Η Παγκόσμια Τράπεζα και η G. Sachs προβλέπουν ότι το 2025 θα καταλάβει την 1η θέση.

Η Κίνα, η 2η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη
Η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ξεπερνώντας την ιαπωνική οικονομία, μετά την ταχεία ανάπτυξη των τελευταίων τριών δεκαετιών.

"Η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως", αποκάλυψε ο κ. Yi Gang, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για τη συναλλαγματική πολιτική του Πεκίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Goldman Sachs και άλλων, η Κίνα το 2025 ενδέχεται να καταλάβει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 η χώρα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 11,1%. Από το 1978, οπότε υιοθετήθηκε η ιστορική μεταρρύθμιση, η κινεζική οικονομία καταγράφει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,5%.

Εάν η Κίνα καταφέρει να καταγράφει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5% - 6% μέχρι το 2020, τότε θα έχει πετύχει μισό αιώνα ταχύτατης ανάπτυξης, επίτευγμα που κατά τον κ. Yi Gang θα είναι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα είναι μόλις 3.800 δολάρια, κατά πολύ μικρότερο δηλαδή απ' ό,τι στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v