Κίνα: Επιβράδυνση στη μεταποίηση

Ενδείξεις επιβράδυνσης του κινεζικού μεταποιητικού κλάδου προκύπτουν από δύο διαφορετικές μετρήσεις του ΡΜΙ για τον Ιούλιο. Αισιοδοξία αγορών και αναλυτών πάντως ότι αποφεύγεται η ύφεση.

Κίνα: Επιβράδυνση στη μεταποίηση
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009 βρέθηκε ο δείκτης που καταγράφει τις μεταποιητικές δραστηριότητες για την Κίνα, συνεπεία της πολιτικής ελεγχόμενης επιβράδυνσης στην οικονομία που ακολουθεί η κυβέρνηση του Πεκίνου.

Ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC και του Markit για την κινεζική οικονομία βρέθηκε στο 49,4 τον Ιούλιο από 50,4 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων για τον μεταποιητικό κλάδο.

Αντίστοιχη κρατική μέτρηση της κυβέρνησης του Πεκίνου φέρει τον ΡΜΙ στο 51,2 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα.

Οι αγορές, ωστόσο, αντέδρασαν θετικά, εκτιμώντας πως η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται όσο είχε προβλεφθεί αποφεύγοντας την ύφεση. Έτσι, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης καταγράφει σήμερα κέρδη 1,2%, ενώ μόνο τον Ιούλιο έχει ενισχυθεί κατά 10%.

"Η Κίνα οδεύει σε μέτρια επιβράδυνση, όχι σε διπλή ύφεση", υποστήριξε ο κ. Ken Peng της Citigroup στο Πεκίνο. "Η Κίνα επιβραδύνεται, αλλά δεν οδηγείται σε ύφεση", συμφώνησε και ο κ. Qu Hongbin της HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v