ΕΕ: Θετική η εικόνα από την εταιρική κερδοφορία

Θετική είναι η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα β΄ τρίμηνου στην Ευρώπη, καθώς το 56% των εταιριών του Stoxx 600 ξεπερνά τις προσδοκίες. Ειδικά ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει καλή εικόνα ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες.

ΕΕ: Θετική η εικόνα από την εταιρική κερδοφορία
Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται από τα εταιρικά αποτελέσματα β΄ τρίμηνου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, από τις 191 εταιρίες που μετέχουν στον Stoxx 600 και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα το 56% ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Αυτή είναι και η κινητήριος δύναμη για τα κέρδη του 4,9% που κατέγραψε ο Stoxx 600 τον Ιούλιο. Παρ' όλα αυτά, ο χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα κατά 3,7% από το υψηλό έτους που κατέγραψε στις 15 Απριλίου.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος και η Societe Generale, η οποία ανακοίνωσε τριπλασιασμό κερδών για το τρίμηνο, όπως και η Lloyds Banking Group, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία. Στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο, αν και καταγράφεται μείωση της κερδοφορίας, η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Από τις ασιατικές επιχειρήσεις, σημαντική είναι η ανακοίνωση της ιαπωνικής Toyota, η οποία παρουσίασε επιστροφή στην κερδοφορία και αναβάθμισε τον στόχο της για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2011.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η Societe Generale S.A. ανακοίνωσε τριπλασιασμό των κερδών της για το β΄ τρίμηνο με κινητήριο δύναμη τη λιανική τραπεζική και κέρδη από την επαναξιολόγηση των δανείων. Τα κέρδη της ενισχύθηκαν στο 1,08 δισ. ευρώ από 309 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα των προβλέψεων για κέρδη 690 εκατ. ευρώ, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg. Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας, κ. Frederic Oudea, θέτει στόχο τον διπλασιασμό των ετήσιων κερδών στα 6 δισ. ευρώ το 2012, στοιχηματίζοντας στη λιανική τραπεζική και στη ρωσική αγορά.
 
Η Lloyds Banking Group Plc. ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά την εξαγορά της HBOS Plc. πριν από 19 μήνες. Τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν στο 1,6 δισ. στερλίνες το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι ζημίας 3,96 δισ. στερλινών το πρώτο εξάμηνο του 2009. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των προβλέψεων για κέρδη 694,5 εκατ. στερλίνες, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg. Κινητήριος δύναμη η μείωση των επισφαλών δανείων αλλά και η βελτίωση των συνθηκών στη βρετανική αγορά κατοικιών.

Η Allied Irish Banks ανακοίνωσε διεύρυνση των ζημιών της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, στο 1,7 δισ. ευρώ από ζημία 786 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 28% στο 1,2 δισ. ευρώ. Η εταιρία υπέστη ζημία 963 εκατ. ευρώ με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στην Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ιρλανδίας.

Η Standard Chartered ανακοίνωσε αύξηση κερδών για το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 11% στα 2,15 δισ. δολ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 12% στα 4,16 δισ. δολ. Παράλληλα, το λειτουργικό κόστος ενισχύθηκε στα 4,34 δισ. δολ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ

Η Munich Re AG ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο αύξηση των καθαρών της κερδών κατά 3,5% στα 709 εκατ. ευρώ από 685 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2009. Τα έσοδα της αντασφαλιστικής ενισχύθηκαν 6,1% στα 10,96 δισ. ευρώ. Βάσει δημοσκόπησης του Dow Jones Newswires, οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 478 εκατ. ευρώ και έσοδα στα 11,14 δισ. ευρώ.

Η AΧΑ SA ανακοίνωσε μείωση των κερδών πρώτου εξαμήνου κατά 29%, κυρίως λόγω του πλήγματος από τις δραστηριότητες στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, τα κέρδη μειώθηκαν στα 944 εκατ. ευρώ από 1,32 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των προβλέψεων για κέρδη 680 εκατ. ευρώ βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg. H AXA προχωρά σε μείωση των δραστηριοτήτων της στη Βρετανία ώστε να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές της Ασίας.


ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Η Toyota Motor Corp. ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου και προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου της για τα αποτελέσματα του 2010, παρά την πρόβλεψή της για ενίσχυση του γεν έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα, στο τρίμηνο ανακοίνωσε κέρδη 190,47 δισ. γεν (2,23 δισ. δολ.), έναντι ζημίας 77,8 δισ. γεν την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η Toyota προβλέπει πλέον καθαρά κέρδη στα 330 δισ. γεν για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2011, από 280 δισ. γεν που ήταν ο αρχικός στόχος. Ο στόχος πωλήσεων αναβαθμίζεται στα 19,5 τρισ. γεν από 19,2 τρισ. γεν.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ

Η Adidas AG ανακοίνωσε εκτίναξη των καθαρών κερδών β΄ τριμήνου στα 126 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 19% στα 2,92 δισ. ευρώ. Η εταιρία προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου της για τα κέρδη ανά μετοχή για το 2010 μεταξύ 2,50 και 2,62 ευρώ, από αρχικό στόχο 2,05 - 2,30 ευρώ. Για το 2009 η Adidas είχε ανακοινώσει κέρδη ανά μετοχή στο 1,22 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v