Βασιλεία: Ελάχιστος συντελεστής 4-6% για Τier 1

Η Επιτροπή της Βασιλείας πιθανότατα θα τριπλασιάσει τις απαιτήσεις για "ποιοτικά" κεφάλαια από τις τράπεζες, με βάση τις νέες ρυθμίσεις που πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters.

Βασιλεία: Ελάχιστος συντελεστής 4-6% για Τier 1
Η Επιτροπή της Βασιλείας πιθανότατα θα τριπλασιάσει τις απαιτήσεις για "ποιοτικά" κεφάλαια από τις τράπεζες, με βάση τις νέες ρυθμίσεις που πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του πρακτορείου Reuters.

Η επιτροπή που εργάζεται με έδρα στην ελβετική πόλη και απαρτίζεται από κεντρικούς τραπεζίτες και επόπτες, προτίθεται να έχει ολοκληρώσει το πακέτο προτάσεων μέχρι τη σύνοδο του G20 του Νοεμβρίου.

Ο ελάχιστος απαιτούμενος συντελεστής για τα ποιοτικά κεφάλαια Τier 1 πιθανότατα θα διαμορφωθεί εντός της κλίμακας του 4% - 6%, αυξημένος από το ισχύον 2%, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτροείου.

Επίσης, θα προβλέπεται πρόσθετο "μαξιλάρι κεφαλαιακής συντήρησης" (capital conservation buffer) περίπου 2%, στο οποίο θα μπορεί να προσφύγει η τράπεζα σε καιρούς οικονομικής δυσκολίας και θα απαρτίζεται από κοινές μετοχές και παρακράτηση κερδών - οι ίδιοι συντελεστές που απαρτίζουν και τα κεφάλαια Core Tier 1.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται ένα "αμυντικό κυκλικό μαξιλάρι" (countercyclical buffer) που θα ανέρχεται στο 2% και θα αποταμιεύεται στις "καλές εποχές". Πιθανόν να υπάρχει ελαστικότητα στην ποιότητα των κεφαλαίων που θα απαρτίζουν αυτό το "μαξιλάρι".

Όλα μαζί, οι τράπεζες θα χρειαστούν συντελεστή κεφαλαίων Core Tier 1 της τάξης του 6% - 8% και συνολικών κεφαλαίων Core Ter 1 και Countercyclical της τάξης του 8% - 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v