Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς αγορές: 10 επενδύσεις για αληθινά κέρδη

Δέκα προτάσεις για επενδύσεις σε "κρυμμένες αξίες" που προσφέρουν την ευκαιρία για λαμπρές αποδόσεις σε όσους επενδυτές νιώθουν να αντέχουν ακόμη το ρίσκο, από το CNNmoney.com.

Διεθνείς αγορές: 10 επενδύσεις για αληθινά κέρδη
Οι φόβοι ότι η οικονομική ανάκαμψη "σκοντάφτει" στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν προκαλέσει οπισθοχώρηση στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες κι έχουν κόψει… μαχαίρι τις διαθέσεις για ρίσκο.

Σε όσους, ωστόσο, επενδυτές εξακολουθούν να νιώθουν ικανοί να αντέξουν λίγο κίνδυνο το πρακτορείο CNNmoney.com. έχει να προτείνει "10 μεθόδους για να βγάλετε πραγματικό κέρδος", όπως αναφέρει σε έρευνα για μετοχές της Wall Street, που μεταδίδει στην ιστοσελίδα του.

Πρόκειται για "κρυμμένες αξίες" που προσφέρουν την ευκαιρία για λαμπρές αποδόσεις, γράφει το άρθρο. Και είναι οι εξής:

1. Μετοχές υγείας

Φέτος, οι μετοχές υγείας έχουν τη χειρότερη κλαδική εμφάνιση στον S&P 500, με αποτέλεσμα ο κλάδος να κινείται με συντελεστή 11 έναντι των κερδών 2010, κοντά στο μέσο του ιστορικού μέσου όρου του.

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι φαρμακοβιομηχανίες ανοίγουν την γκάμα προϊόντων τους, μειώνουν τις δαπάνες κι επεκτείνονται στις αναδυόμενες αγορές. Επιπλέον, οι δαπάνες υγείας σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν, καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Οι κορυφαίες επιλογές της έρευνας είναι η Abbott και η Pfizer, καθώς και τα ETFs του κλάδου, όπως το Health Care Select Sector SPDR.

Η παγίδα αυτής της επιλογής είναι πως το μέγεθος των ζημιών που θα προκαλέσουν οι εκπνοές στις πατέντες μπορεί να είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

2. Άντληση πετρελαίου

Οι μετοχές των εταιριών άντλησης σε βαθιά νερά και υπηρεσιών έχουν βουλιάξει 50% μετά την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ. Οι επενδυτές τιμωρούν τον κλάδο αδιακρίτως, αλλά η ζήτηση για εξορύξεις στις ανοιχτές θάλασσες θα παραμείνει υψηλή.

Προτείνεται η μετοχή της Transocean καθώς και το ETF Oil Services HOLDRS.

3. Sound Shore

Τρίτη επιλογή είναι η μετοχή του Sound Shore Fund, που έχει καλύτερη εμφάνιση από το 90% των ανταγωνιστών του τα τελευταία 15 χρόνια. Οι διαχειριστές του Sound Shore επενδύουν μελετώντας τις 250 μεγάλου και μεσαίου μεγέθους εταιρίες με τα χαμηλότερα P/E σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους. Έχουν μεγάλα μερίδια σε μετοχές όπως η Genzyme και η Microsoft, ενώ πάνω από το μισό χαρτοφυλάκιό τους απαρτίζεται από τρεις κλάδους: ενέργεια, τράπεζες και τεχνολογία.

Το μειονέκτημα είναι ότι διαθέτει μόνο 40 μετοχές έναντι 115 που είναι ο μέσος όρος των value funds κι αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη πτώση σε 1 - 2 μετοχές μπορεί να πλήξει όλο το χαρτοφυλάκιο. Πάντως, η Sound Shore έχει καλύτερη εμφάνιση έναντι του S&P 500 κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τον χρόνο την τελευταία 10ετία.

4. Ενοικιάσεις ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, αλλά τα ενοίκια κρατάνε. Με την επένδυση σε ακίνητο προς ενοικίαση μπορεί να μη γίνεστε "γαιοκτήμονας", όμως έχετε ένα σταθερό εισόδημα και αρκετές ελπίδες σταθερής ανατίμησης. Θα πρέπει να αναζητήσετε περιοχές όπου οι αξίες έχουν μειωθεί κάθετα, αλλά δείχνουν να πιάνουν πάτο κι έχουν καλές μακροπρόθεσμες προοπτικές. Βεβαιωθείτε ότι το ενοίκιο θα είναι αρκετό για να καλύψει την αποπληρωμή δανείου.

Κινδυνεύετε από τους κακούς νοικάρηδες και από τη διολίσθηση της ποιότητας ζωής στην περιοχή που επιλέξατε.

5. Κατασκευαστές ακινήτων

Οι μετοχές των κατασκευαστών οικιών, που έχουν ήδη διολισθήσει 69% από την αιχμή του 2005, έχουν πέσει 25% από τον Μάιο. Οι αναλυτές πιστεύουν ωστόσο ότι ο κλάδος έχει καλές μακροπρόθεσμες προοπτικές. Οι μικροί κατασκευαστές έχουν εξαφανιστεί και οι μεγάλοι θα πάρουν μεγάλα μερίδια αγοράς όταν ανακάμψει ο κλάδος.

Συνιστώνται οι τίτλοι της Lennar και της KB Home, ενώ επένδυση με μικρότερο κίνδυνο είναι το ETF iShares Dow Jones US Home Construction.

Οι κίνδυνοι εδώ είναι ότι οι μετοχές εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις όταν ανακοινώνονται στατιστικά μεγέθη για την αγορά κατοικίας και πως η ανάκαμψη της αγοράς κατασκευών ενδεχομένως να καθυστερήσει περισσότερο απ’ όσο αναμένεται.

6. Ευρωπαίοι εξαγωγείς

Άσχετα με τα προβλήματα χρεών, η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί το 25% των διεθνών χρηματιστηρίων. Οι πωλήσεις των μεγάλων εξαγωγέων της ευνοούνται από το αδύναμο ευρώ. Τυχόν ανατίμηση, βέβαια, του νομίσματος θα μπορούσε να υπονομεύσει τα κέρδη του κλάδου. Συνιστάται τοποθέτηση στη Siemens, στην Total και στη Roche.

7. Προνομιούχες μετοχές

Στα ομόλογα είναι δύσκολο να βρεθούν ευκαιρίες. Τα spreads ανάμεσα στα επιτόκια των ομολόγων και των υπόλοιπων χρεογράφων σταθερού εισοδήματος, που είχαν διευρυνθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, έχουν επιστρέψει στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Μόνη εξαίρεση η απόκλιση ανάμεσα στα treasuries και στις προνομιούχες μετοχές, που παραμένει 44% υψηλότερα από το σύνηθες.

Συνιστάται επένδυση μέσω diversified fund, όπως το iShares S&P U.S. Preferred Stock Index και το PowerShares Preferred. Η παγίδα είναι ότι, αν η οικονομία διολισθήσει περισσότερο απ’ όσο αναμένεται, οι προνομιούχες θα χάσουν περισσότερα στις τιμές τους απ’ όσα αποδίδουν.

8. Third Avenue Value

Οι αξίες των εμπορικών ακινήτων έχουν διολισθήσει κάθετα από την αιχμή τους, δείχνοντας ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε πιεσμένα ενεργητικά γραφείων, καταστημάτων και εμπορίου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εύκολο να αγοράσετε μια τέτοια περιουσία και η συνήθης μέθοδος επένδυσης, μέσω real estate investment trusts, δεν αποτελεί ευκαιρία: Από τον Μάρτιο του 2009 τα REIT έχουν εκτιναχθεί 146%.

Ο τρόπος επένδυσης που συνιστά η έρευνα είναι η Third Avenue Real Estate Value, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο real estate που επενδύει όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη. Αν βέβαια η διεθνής αγορά ακινήτων επιδεινωθεί, θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να καρποφορήσουν οι επενδύσεις.

9. Liberty Media Interactive

Η επόμενη επένδυση είναι η Liberty Media Interactive, το δίκτυο για εμπορικές αγορές από το σπίτι, που κατέχει επίσης ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου κι έχει μερίδιο 24% στην ταξιδιωτική Expedia.

Η ευκαιρία βρίσκεται στο ότι στα τέλη του 2010 - αρχές του 2011 η Liberty Interactive θα αποκοπεί από τον όμιλο Liberty Media και θα γίνει αυτόνομη επιχείρηση με άμεση κατοχή των ενεργητικών. Όποιος αγοράσει τώρα θα αγοράσει φθηνά, αφού οι επενδυτές προβλέπουν εκτίναξη 36% στη μετοχή εντός του έτους.

10. Μετοχές κοινωφελών επιχειρήσεων

Κατά κανόνα, οι μετοχές κοινωφελών επιχειρήσεων έχουν απόδοση λίγο χαμηλότερη από των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων. Σήμερα όμως πληρώνουν κατά μέσο όρο δύο ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω.

Προτείνεται επένδυση σε εταιρίες που παράγουν ρευστό για να χρηματοδοτήσουν τα μερίσματά τους, όπως η Exelon. Από τα κεφάλαια που δίνουν τη δυνατότητα επενδύσεων στον κλάδο ξεχωρίζουν το Utilities Select Sector SPDR ETF ή το Franklin Utilities. Ο κίνδυνος εδώ είναι περιορισμός των κερδών εξαιτίας περιβαλλοντικών απαιτήσεων, που θα επιβάλουν μεγαλύτερες δαπάνες σε υποδομές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v