Fed: Χαλάρωση των κριτηρίων για τραπεζικά δάνεια

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε μικρές επιχειρήσεις φαίνεται πως χαλάρωσαν οι εμπορικές τράπεζες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2006, σύμφωνα με έρευνα της Fed.

Fed: Χαλάρωση των κριτηρίων για τραπεζικά δάνεια
Τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε μικρές επιχειρήσεις φαίνεται πως χαλάρωσαν οι εμπορικές τράπεζες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2006, σύμφωνα με έρευνα της Fed. Η έρευνα αφορά 57 αμερικανικές τράπεζες και 23 ξένες που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων των ΗΠΑ και καταλήγει στο συμπέρασμα της χαλάρωσης των κριτηρίων δανειοδότησης.

Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ειδικότερα οι μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ αντιμετώπιζαν πρόβλημα δανεισμου κατά την διάρκεια της πιστωτικής κρίσης. Σημειώνεται ωστόσο, πως η Fed oρίζει ως μικρές επιχειρήσεις εκείνες που έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. δολ. και πως αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο εάν μπορούν οι επιχειρήσεις να πάρουν κάποιο δάνειο, αλλά και εάν θέλουν.

Σύμφωνα με την έρευνα πάντως, οι μεγαλύτερες τράπεζες χαλάρωσαν τα κριτήρια τους και για τα νοικοκυριά, ενώ ορισμένες προχώρησαν σε παρόμοιες κινήσεις και για τα στεγαστικά δάνεια. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση των spreads των επιτοκίων και μείωση του κόστους των πιστωτικών γραμμών.

Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση της Fed, στην πλειοψηφία τους οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ διατήρησαν αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v