Εκτίναξη των deals στον κλάδο φυσικών πόρων

Στα 362 δισ. δολ. ανέρχονται τα deals στον κλάδο φυσικών πόρων για το 2010. Η ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων και τα χαμηλά επιτόκια στρέφουν τους "παίκτες" του κλάδου στην πολιτική των εξαγορών.

Εκτίναξη των deals στον κλάδο φυσικών πόρων
Η επιθετική προσφορά εξαγοράς της BHP Billiton για την καναδική εταιρία λιπασμάτων Potash Corp. έναντι 40 δισ. δολ. σε μετρητά αντικατοπτρίζει την ευρύτερη τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο των εμπορευμάτων και φυσικών πόρων.

Με τις τιμές των εμπορευμάτων να έχουν ανακάμψει, αλλά τη χρηματιστηριακή αποτίμηση του εν λόγω κλάδου να είναι ακόμη ελκυστική, οι εταιρίες που προσδοκούν σε περαιτέρω ανάκαμψη -όπως η BHP, η Vedanta Resources Plc. και η Apache Corp.- επιλέγουν την οδό της εξαγοράς έναντι άλλων πιο δαπανηρών επιλογών, όπως θα ήταν η εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων και φυσικών πόρων. Το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων δίνει παράλληλα τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των συμφωνιών με μετρητά.

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Bloomberg, τα deals που έχουν ανακοινωθεί κατά το 2010 στον κλάδο των μεταλλευτικών, των πετρελαϊκών αλλά και των χημικών εταιριών ανέρχονται στα 362 δισ. δολ. Αν η δραστηριότητα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα ξεπεράσει τα deals-ρεκόρ, ύψους 576 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

"Οι τιμές εμπορευμάτων έχουν ανακάμψει και οι διαχειριστές πλουτοπαραγωγικών πόρων αισθάνονται ξανά σιγουριά", σχολιάζει στο Bloomberg ο κ. Philip Keevil, πρώην τραπεζίτης της Lazard και νυν εταίρος της Compass Advisers και συμπληρώνει: "Σε πολλές περιπτώσεις έχει μεγαλύτερο νόημα να αγοράζεις κάτι που κάποιος άλλος έχει ήδη βρει. Αυτό δεν συνέβαινε τα τελευταία δύο χρόνια, όπου η χρηματοδότηση είχε στεγνώσει, φαίνεται όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v