Επί τάπητος ο τραπεζικός φόρος στη Γερμανία

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας αναμένεται να δώσει την Τετάρτη 25 Αυγούστου το πράσινο φως για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του τραπεζικού κλάδου και την επιβολή φόρου στις τράπεζες έως 15% επί των κερδών.

Επί τάπητος ο τραπεζικός φόρος στη Γερμανία
Την Τετάρτη 25 Αυγούστου θα τεθεί επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η προτεινόμενη φορολόγηση των τραπεζών. Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τη νομοθέτηση φόρου έως 15% επί των ετήσιων κερδών των τραπεζών, με στόχο την ετήσια συγκέντρωση 1,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης στήριξε γενναία τον τραπεζικό κλάδο. Βάσει του νέου νομοσχεδίου, ωστόσο, στο μέλλον η διάσωση των προβληματικών τραπεζών θα γίνεται από τα ποσά που συγκεντρώνονται από τον φόρο αυτόν.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2011 και δίνει στο κράτος την αρμοδιότητα να συντονίζει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης προβληματικών τραπεζών. Ο φόρος θα επιβληθεί σε όλες τις κερδοφόρες τράπεζες με έδρα τη Γερμανία και δεν θα εκπίπτει φορολογικά ως εταιρική δαπάνη.

Η Γερμανία, παράλληλα, τον Ιούνιο άσκησε πιέσεις στους κόλπους της G20 για να αναληφθεί συντονισμένη διεθνής δράση στο θέμα της επιβολής φόρου στις τράπεζες, αλλά συνάντησε έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η ιδέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v