Υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας προχώρησε η Standard & Poor's από "ΑΑ" σε "ΑΑ-", υποστηρίζοντας πως θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περισσότερες ενέσεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την S&P
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's από "ΑΑ" σε "ΑΑ-", επισημαίνοντας πως το κόστος στήριξης του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας έχει ενισχυθεί σημαντικά από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ο αντίκτυπος στις τράπεζες της Ιρλανδίας από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων της ενδεχομένως να αναγκάσει την ιρλανδική κυβέρνηση να διοχετεύσει νέα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, υποστηρίζει η S&P, ενώ ο αναλυτής της κ. Trevor Cullinan δηλώνει πως η αύξηση του κόστους στήριξης του τραπεζικού συστήματος "θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική ευελιξία της χώρας μεσοπρόθεσμα".

Παράλληλα, το outlook για την ιρλανδική οικονομία είναι αρνητικό, γεγονός που μεταφράζεται σε πιθανή νέα υποβάθμιση εντός των επομένων 1 - 2 ετών.

Η S&P εκτιμά, συγκεκριμένα, ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί να δαπανήσει 90 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 80 δισ. ευρώ. Πριν από περίπου έναν μήνα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έδωσε το πράσινο φως για νέο "πακέτο διάσωσης" ύψους 10 δισ. ευρώ προς την Anglo Irish Bank. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας δήλωσε πως η στήριξη της Anglo θα κοστίσει στους φορολογούμενους πολίτες έως και 25 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v