Εκτίναξη αποδόσεων στα ιρλανδικά ομόλογα

Εκτίναξη των αποδόσεων στα ιρλανδικά ομόλογα καταγράφεται μετά την υποβάθμιση της χώρας από την S&P. Η απόδοση του 2ετούς τίτλου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ενώ τα spreads του 10ετούς σε ιστορικό υψηλό.

Εκτίναξη αποδόσεων στα ιρλανδικά ομόλογα
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, στα 2ετή έντοκα της Ιρλανδίας οι αποδόσεις ενισχύθηκαν κατά 31 μονάδες βάσης στο 3,127%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαΐου, την περίοδο δηλαδή όπου η κρίση χρέους της ευρωζώνης βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.

Τα spreads των 10ετών τίτλων της Ιρλανδίας με τα 10ετή bunds ενισχύθηκαν στο ρεκόρ των 332 μονάδων βάσης, 26 μονάδες υψηλότερα δηλαδή από το επίπεδο της 7ης Μαΐου.

Η Standard & Poor's προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από "ΑΑ" σε "ΑΑ-", επισημαίνοντας πως το κόστος στήριξης του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας έχει ενισχυθεί σημαντικά από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ο αντίκτυπος στις τράπεζες της Ιρλανδίας από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων της ενδεχομένως να αναγκάσει την ιρλανδική κυβέρνηση να διοχετεύσει νέα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, υποστηρίζει η S&P. Ο αναλυτής της κ. Trevor Cullinan δηλώνει πως η αύξηση του κόστους στήριξης του τραπεζικού συστήματος "θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική ευελιξία της χώρας μεσοπρόθεσμα".

Παράλληλα, το outlook για την ιρλανδική οικονομία είναι αρνητικό, γεγονός που μεταφράζεται σε πιθανή νέα υποβάθμιση εντός των επόμενων 1 - 2 ετών.

Η S&P εκτιμά, συγκεκριμένα, ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί να δαπανήσει 90 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 80 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v