Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέσεις ρευστότητας 30 τρισ. γεν από την BOJ

Σε ενέσεις ρευστότητας 30 τρισ. γεν προχωρά η Τράπεζα της Ιαπωνίας για τη στήριξη της οικονομίας και τη χαλιναγώγηση του γεν. Αναμένεται και πακέτο οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση του Τόκιο.

Ενέσεις ρευστότητας 30 τρισ. γεν από την BOJ
Σε γενναίες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά προχωρά η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), επεκτείνοντας το ειδικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων στις τράπεζες με χαμηλό και σταθερό επιτόκιο, στα 30 τρισ. γεν, ενώ παράλληλα δεν αποκλείει και άλλες κινήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά την έκτακτη σύνοδό της, η BOJ ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος στήριξης στο τραπεζικό σύστημα κατά 10 τρισ. γεν, τα οποία θα διοχετευτούν μέσα στους επόμενους 6 μήνες, σε μια προσπάθεια τόνωσης της αγοράς και χαλιναγώγησης του γεν από τα υψηλά 15 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η ιαπωνική οικονομία κατέγραψε το β΄ τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης στο 0,1%, ενώ το Χρηματιστήριο του Τόκιο έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών, καθώς η διατήρηση του γεν σε δυσθεώρητα ύψη σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας δημιουργεί ένα δυσοίωνο πλαίσιο για τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Εκτός από το πρόγραμμα ρευστότητας της BOJ, ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Naoto Kan αναμένεται να παρουσιάσει αύριο πακέτο οικονομικών μέτρων για τη στήριξη της ιαπωνικής οικονομίας. Σήμερα συναντάται εκτάκτως με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του, αλλά και με τον επικεφαλής της BOJ, κ. Masaaki Shirakawa, ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από την ετήσια σύνοδο της Fed στο Jackson Hole.

"Μόνο με νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει η τρέχουσα κατάσταση στην Ιαπωνία", αναφέρει και ο κ. Kyohei Morita, επικεφαλής οικονομολόγος Barclays Capital του Τόκιο, και συμπληρώνει: "Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο ώστε να διοχετευτεί η επιπλέον ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες".

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο πρωθυπουργός Kan δέχεται και εντονότατες εσωκομματικές πιέσεις. Ο κ. Ichiro Ozawa, ανώτατο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v