Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας

Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε το spread των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων με τα γερμανικά Bunds, ενώ ιστορικό υψηλό καταγράφεται στο κόστος ασφάλισης (CDS) των ιρλανδικών και των πορτογαλικών τίτλων.

Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας
Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε το spread των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων αλλά και στο κόστος ασφάλισης των ιρλανδικών και των πορτογαλικών τίτλων μετά τα νέα στοιχεία που προκύπτουν για την συρρίκνωση της ιρλανδικής οικονομίας, αλλά και τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα τα CDS των ιρλανδικών 5ετών ομολόγων ενισχύθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 490,8 μονάδες βάσης, από 464,2 μονάδες βάσης την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ετήσιο κόστος ασφάλισης 10 εκατ. δολ. Ιρλανδικών ομολόγων για πέντε χρόνια ανήλθε στα 490.800 δολ. από 464.200 δολ

Αντιστοίχως, τα πορτογαλικά CDS ανήλθαν στις 419 μονάδες βάσης από 391,2 σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA, ενώ των ιταλικών στο 204,8 από 195,3. Τα ισπανικά CDS ενισχύθηκαν στις 242,5 μονάδες βάσης από 234,3 την Τετάρτη, ενώ την πρωτοκαθεδρία κατέχουν τα ελληνικά CDS στις 828,6 μονάδες βάσης από 813,6 μονάδες βάσης την Τετάρτη

Παράλληλα, καταγράφηκε νέο ρεκόρ στα spread των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά Bunds, στις 411 μονάδες βάσης.

Η ιρλανδική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, κατά 1,2%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, το ιρλανδικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -1,8% έναντι εκτιμήσεων για σαφώς μικρότερη μείωση κατά -0,4%

Η ιρλανδική στατιστική υπηρεσία προχώρησε μάλιστα και σε δυσμενή αναθεώρηση των στοιχείων ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου. Βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, το πρώτο τρίμηνο το ιρλανδικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 2,7%.

Παράλληλα, δημοσίευμα της Irish Examiner αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών του Δουβλίνου, ο κ. Brian Lenihan «έδωσε την ισχυρότερη ένδειξη στους δανειστές της Anglo Irish Bank ότι σύντομα θα ενημερωθούν πως δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

Το δημοσίευμα αυτό, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες φήμες για ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Anglo Irish δημιούργησε εκ νέου ανησυχίες για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v