FT:Αγωγές σε KLM & Air France για σύσταση καρτέλ

Αγωγές εναντίον της KLM και της Air France με την κατηγορία της σύστασης καρτέλ θα κατατεθούν την Πέμπτη από ομάδα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων της Philips και της Ericsson, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των FT

FT:Αγωγές σε KLM & Air France για σύσταση καρτέλ
Αγωγές εναντίον της KLM και της Air France με την κατηγορία της σύστασης καρτέλ και της χειραγώγησης των τιμών αναμένεται να κατατεθούν την Πέμπτη από ομάδα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων της Philips και της Ericsson, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ολλανδική νομική εταιρεία BarentsKrans εκπροσωπεί «αρκετές εκατοντάδες» ευρωπαϊκών εταιρειών που θεωρούν ότι έχουν υποστεί ζημίες μεγαλύτερες των 400 εκατ. ευρώ, από την πολιτική των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Αν και σε διεθνές επίπεδο, οι έρευνες για καρτέλ αφορούν περισσότερες από 20 αεροπορικές εταιρίες, η ολλανδική δικηγορική εταιρεία στρέφεται κυρίως κατά της KLM και της Air France επειδή αυτές οι δύο εταιρείες (που συγχωνεύθηκαν το 2007 αλλά νομικά εξακολουθούν να είναι διαφορετικές εταιρείες) συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημιώσεις στις ΗΠΑ της τάξεως των 87 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν κάτι παρεμφερές στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει δική της έρευνα για χειραγώγηση των τιμών στις αεροπορικές εταιρείες, αλλά όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πόρισμα αναβάλλεται ενδεχομένως για να μην αναγκαστούν οι αεροπορικές εταιρείες σε υψηλά πρόστιμα εν μέσω αυτού του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Η δικαστική διαμάχη στην Ολλανδία, εκτιμάται πως θα διαρκέσει σειρά ετών και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα πορίσματα της Κομισιόν. Το δημοσίευμα ωστόσο, αναφέρει, ότι η κατάθεση των αγωγών δεν μπορεί να «περιμένει» άλλο την έκθεση της Κομισιόν, γιατί ορισμένες από τις υποθέσεις χρονολογούνται από το 2000 και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v