Εcofin: Στο επίκεντρο Ιρλανδία και οίκοι

Οι εξελίξεις στην Ιρλανδία κυριάρχησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις του Ecofin κατά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης. Ασυμφωνία για φόρο στις τράπεζες και τις συναλλαγές.

Εcofin: Στο επίκεντρο Ιρλανδία και οίκοι
Οι εξελίξεις στην Ιρλανδία κυριάρχησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις του Ecofin κατά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης.

Για τα θέματα φορολογίας τραπεζών (bank levy) και φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών (tobin) δεν υπήρξε ομοφωνία, καθώς η Βρετανία και η Σουηδία διατήρησαν τα βέτο τους, ενώ η Αυστρία υποστήριξε ότι ο φόρος πρέπει να εφαρμοστεί μετά την έξοδο από την κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή μέρα οι 27 υπουργοί αποφάσισαν την εντατικοποίηση των τεστ των τραπεζών.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι πιθανή νέα αναταραχή στον τραπεζικό τομέα της Ε.Ε. ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τις προσπάθειες ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι 27, όπως χθες και οι 16 υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, δεν συζήτησαν την οικονομική διακυβέρνηση και την αυστηροποίηση του Συμφώνου, καθώς υπήρξαν έντονες διαφωνίες τόσο στο θέμα των ποινών όσο και στις τελικές προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν. Μπροστά στο ενδεχόμενο να εμφανιστεί η ευρωζώνη διασπασμένη, η συζήτηση παραπέμφθηκε για τις 18 - 19 Οκτωβρίου.

Κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε στο euro2day ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες υπάρχει έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι «φέτος το ιρλανδικό έλλειμμα θα φτάσει στο 32% λόγω των πακέτων στήριξης των τραπεζών». Η Ε.Ε. κάλεσε την κυβέρνηση να αποστείλει στην Κομισιόν μέσα στις επόμενες μέρες λεπτομερές σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2014.

Στόχος, κατά τον κοινοτικό αξιωματούχο, είναι να παρουσιαστεί πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης ώστε να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Στήριξης.

«Η μείωση του ελλείμματος είναι απαραίτητη. Η Ιρλανδία δεν θα είναι πλέον χώρα με χαμηλή φορολογία. Θα γίνει μια νορμάλ φορολογική χώρα μέσα στην Ε.Ε.», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι τέτοια δραστική μείωση σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στους πολίτες.

«Είναι απαραίτητο για την αξιοπιστία της χώρας να μειώσει το έλλειμμα μέχρι το 2014. Είμαστε σε στενή επαφή με την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Η κατάσταση στην Ιρλανδία είναι τεταμένη. Δεν θέλω όμως να προδικάσω το αποτέλεσμα, καθώς ο Ιρλανδός συνάδελφος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει μαζικά για να βγει από την κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών κ. Τζοζέφ Προέλ.


Διαφωνίες για bank levy και tobin tax

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο προεδρεύων του Ecofin, Βέλγος υπουργός Οικονομίας κ. Ντιτιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι η πρόταση για τον φόρο στις τράπεζες διερευνάται σε τεχνικό επίπεδο ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα διπλής φορολογίας σε ορισμένες χώρες, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο ο φόρος, εάν αποφασιστεί, να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Ευρώπη».

Όσον αφορά στο θέμα των οίκων αξιολόγησης και με την κατάθεση της βελγικής πρότασης για κυρώσεις στους οίκους όταν διαπιστώνεται ότι αξιολογούν αδικαιολόγητα αυστηρά μια χώρα, το συμβούλιο έδωσε εντολή στην Κομισιόν να επεξεργαστεί σχετική πρόταση.


Δύο ευρωπαϊκές θέσεις λιγότερες στο ΔΝΤ;

Με την παρουσία του κ. Ντομινίκ Στρος-Καν στις συνεδριάσεις συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης 2 ευρωπαϊκών θέσεων στο ΔΝΤ ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν περισσότερη παρουσία. Ο προεδρεύων του Ecofin απάντησε διπλωματικά στο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι μελετάται «εκ περιτροπής παρουσία» στο Δ.Σ. του Οργανισμού.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι Ευρωπαίος ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ». Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ επιλέγουν τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Ε.Ε. τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v