Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ με την Νότιο Κορέα

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπεγράφη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Νότιο Κορέα, που προβλέπει την κατάργηση σχεδόν όλων των δασμών μεταξύ των δύο χωρών.

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ με την Νότιο Κορέα
Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπεγράφη σήμερα Τετάρτη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Νότιο Κορέα, που προβλέπει την κατάργηση σχεδόν όλων των δασμών μεταξύ των δύο χωρών

Η συμφωνία – η οποία υπόκειται στην έγκριση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου - θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2011  και φέρει κατάργηση του 98,7% των δασμών σε βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα μέσα σε διάστημα 5 ετών.

Είναι η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που συνάπτει η ΕΕ με ασιατικό κράτος, η οποία υπόκειται σε έγκριση από το ευρωκοινοβούλιο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Ήδη ΕΕ και Μαλαισία ανακοίνωσαν την έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ και η Ιαπωνία εξέφρασε ενδιαφέρον για επιτάχυνση των διαδικασιών στην σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ.

Το εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ-Νοτίου Κορέας είναι αρνητικό για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι πρώτοι που εξέφρασαν ανησυχίες και είχαν αντιταχθεί έντονα στη συμφωνία ήταν οι ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ η Νότια Κορέα αναμένει από τη συμφωνία άμεση αύξηση των εξαγωγών της προς της Ευρώπη της τάξεως του 20%.

Αρκετοί αναλυτές ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην Νότιο Κορέα. Ανάμεσα στους κλάδους που χαιρετίζουν αυτή την εξέλιξη, είναι ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών καθώς αναμένεται ενίσχυση των πωλήσεων του σκοτσέζικου whisky και του γαλλικού cognac.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v