"Χάθηκε" επένδυση στο Γαϊδουρονήσι (Bloomberg)

Επενδυτική εταιρία του Μονακό προσέφερε το 2008 πανάκριβη επένδυση στο Γαϊδουρονήσι για να κατασκευάσει υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Χάθηκε επένδυση στο Γαϊδουρονήσι  (Bloomberg)
Επενδυτική εταιρία του Μονακό προσέφερε το 2008 τεράστια επένδυση στο Γαϊδουρονήσι για να κατασκευάσει υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να υπερκεράσει την ελληνική γραφειοκρατία για να προχωρήσει το έργο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με την είδηση, λίγο πριν το Πάσχα του 2008 ο κ. Antoine Maalouf έφθασε στο υπουργείο Τουρισμού με το αίτημα να αγοράσει ένα νησί. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής της επενδυτικής εταιρίας MMC Group με έδρα στο Μονακό, «έβαλε κάτω από την μύτη της υπουργού» 15 δισ. ευρώ με την μορφή εγγυήσεων που είχαν εκδώσει ορισμένοι από τους μεγαλύτερους οίκους των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο κ. Maalouf ήθελε να αγοράσει προς 120 εκατ. ευρώ το νησί Πάτροκλος, το επονομαζόμενο Γαϊδουρονήσι στον Σαρωνικό, μια έκταση 4.000 στρεμμάτων, και να χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα κεφάλαια για την κατασκευή θεματικού πάρκου τύπου Λας Βέγκας.

Θα περιλάμβανε καζίνα, γήπεδα γκολφ, πολυτελείς εγκαταστάσεις διαμονής 50.000 ατόμων και μαρίνα για εκατοντάδες γιώτ. Θα απασχολούσε 8.000 ανθρώπους -Έλληνες όπως αναφέρεται. Μεταξύ των επενδυτών ήταν και η Donatella Versace, που θα κατασκεύαζε πολυτελές ξενοδοχείο.

Αυτό που ζήτησε ο κ. Maalouf από την κα Πάλλη-Πετραλιά, ήταν «μια δέσμευση, μια επίσημη γραπτή δέσμευση» με την οποία «θα μπορούσα να ξεπεράσω την παιδαριώδη ελληνική γραφειοκρατία.»

Η υπουργός του απάντησε «η ελληνική κυβέρνηση σας υποστηρίζει πλήρως» και «έχετε τις ευχές μας.»

«Θα μου δώσετε λοιπόν την επιστολή;» επανέλαβε ο απεσταλμένος.

«Γιατί; Δεν εμπιστεύεστε την ελληνική κυβέρνηση;» αρκέστηκε να απαντήσει η υπουργός.

Πάντως ο επίδοξος επενδυτής δεν έλαβε ποτέ την εγγύηση που ζητούσε και το έργο στο Γαϊδουρονήσι έσβησε, θύμα της γραφειοκρατικής παράλυσης και της διαφθοράς των θεσμών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v