Προς φορολογική συνεργασία Βρετανίας - Ελβετίας

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, Βρετανία και Ελβετία κατέληξαν σε συμφωνία ως προς τις βασικές αρχές για την φορολογική συνεργασία των δύο χωρών με παράλληλη όμως, διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου.

Προς φορολογική συνεργασία Βρετανίας - Ελβετίας
Σε επί της αρχής συμφωνία που οι Financial Times χαρακτηρίζουν ορόσημο, κατέληξαν Βρετανία και Ελβετία ως προς την φορολογική συνεργασία των δύο χωρών με παράλληλη όμως, διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου.

«Οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση», αλλά οι βασικές αρχές για ένα σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής με παράλληλη διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου έχουν συμφωνηθεί αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο Βρετανούς αξιωματούχους. Επισήμως πάντως, οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Επισημαίνεται ότι καθώς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προχωρούν σε προγράμματα αυστηρής λιτότητας, οι ελβετικές τράπεζες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ζητούν την συνεργασία τους ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Γερμανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι, αρχικά πίεζαν τους Ελβετούς ομολόγους τους να τους παραδώσουν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, συναντώντας βεβαίως ενστάσεις καθώς με τον τρόπο αυτό καταργείται το τραπεζικό απόρρητο.

Αντ ‘ αυτού, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών George Osborne και ο Ελβετός ομόλογός του Hans-Rudolf Merz φέρονται να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στην φορολογική συνεργασία των δύο πλευρών. Επί τάπητος τέθηκε η επιβολή φόρου παρακράτησης στα έσοδα από τόκους για όλους τους λογαριασμούς Βρετανών υπηκόων στην Ελβετία, από τον οποίο η βρετανική πλευρά υπολογίζει σε έσοδα πολύ μεγαλύτερα της αρχικής πρόβλεψης του 1 δισ. στερλινών. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο επιβολής ποινών για περιπτώσεις όπου τραπεζικοί λογαριασμοί αποθανόντων κληροδοτούνται στους απογόνους, χωρίς ωστόσο να δηλωθούν στις βρετανικές φορολογικές αρχές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v