Αμετακίνητη η Α. Μέρκελ για Συνθήκη Λισαβόνας

Αμετακίνητη στην απαίτησή της να αλλάξει η Συνθήκη της Λισαβόνας εμφανίστηκε η Α. Μέρκελ ζητώντας αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες με υψηλό έλλειμμα. Τι δηλώνουν Παπανδρέου, Μπαρόζο.

Αμετακίνητη η Α. Μέρκελ για Συνθήκη Λισαβόνας
Αμετακίνητη στην "απαίτησή" της να αλλάξει η Συνθήκη της Λισαβόνας εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες η Καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ επέμεινε στην άποψη ότι οι χώρες που έχουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος πρέπει να στερούνται του δικαιώματος ψήφου.

Πρόσθεσε ακόμη πως η ΕΕ έχει ανάγκη από έναν μηχανισμό στήριξης στον οποίο να συμμετέχουν οι τράπεζες και τα funds που κερδίζουν χρήματα από τα αυξημένα επιτόκια των χωρών που δανείζουν ώστε οι φορολογούμενοι να μην αναλαμβάνουν μόνο αυτοί την ευθύνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο εμφανίστηκε θετικός στη πιθανότητα μιας μικρής τροποποίησης της Συνθήκης αλλά διαφώνησε κάθετε με την πρόταση για αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου.

Παπανδρέου: Ναι στην αλλαγή της Συνθήκης, όχι στη αφαίρεση δικαιώματος ψήφου

Θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι στο οποίο είμαστε εμείς αρνητικοί δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ακόμη πως σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης, δεν έχουμε καταρχήν καμία αντίρρηση, θα είναι θετικό να περιληφθεί αυτός ο μηχανισμός στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που η κάθε χώρα, το κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός, με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία, τις απόψεις και την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v