Την Πέμπτη απαντούν οι κεντρικές τράπεζες στη Fed

Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζουν και απαντούν σε όσα θα αποφασιστούν για την ποσοτική χαλάρωση των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη απαντούν οι κεντρικές τράπεζες στη Fed
Ο ξένος Τύπος κάνει λόγο για "αγώνα δρόμου διάρκειας 33 ωρών" αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη. Ένας αγώνας που ξεκίνησε χθες Τρίτη στις ΗΠΑ και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη με τις ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η διάθεση συνεργασίας και ενότητας που είχε φανεί εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 φαίνεται πως έχει εξαφανιστεί και οι κεντρικές τράπεζες αναμένουν την απόφαση της Fed έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη

Η προσοχή όλων έχει στραφεί στη Fed αφού από τα τέλη Αυγούστου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης και σήμερα αναμένεται (καθώς ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση) να ανακοινώσει το τελικό ύψος αυτού του μη συμβατικού εργαλείου της νομισματικής πολιτικής.

Οι εκτιμήσεις ως προς το ύψος της νέας ποσοτικής χαλάρωσης (που πρακτικά ισοδυναμεί με εκτύπωση χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων) κυμαίνονται από 500 δισ. δολ. έως 2 τρισ. δολ.

Το θέμα της αμερικανικής ποσοτικής χαλάρωσης έχει βρεθεί στο επίκεντρο διεθνούς αντιπαράθεσης γιατί έχει οδηγήσει σε σημαντική αποδυνάμωση του δολαρίου και σε επικίνδυνη ανατίμηση των ασιατικών νομισμάτων. Ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πόλεμο νομισμάτων.

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει κινήσεις χαλιναγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε πολλές αναδυόμενες αγορές, με κυρίαρχη την παρέμβαση στην αγορά από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και τελευταία την επιβολή δασμών στην εισροή ξένων κεφαλαίων από την Ταϊλάνδη.


Επισπεύδει τη συνεδρίαση η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί εντύπωση ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να επισπεύσει την προγραμματισμένη για τις 15 Νοεμβρίου συνεδρίασή της. Η συνεδρίαση ξεκινά αύριο Πέμπτη, μία ημέρα δηλαδή έπειτα από εκείνη της Fed. Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης του προαναγγελθέντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 62 δισ. δολ.

Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτόν η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει εγκαίρως σε όσα θα αποφασιστούν στις ΗΠΑ. "Είναι εμφανές ότι η αλλαγή της ημερομηνίας έγινε για να υπάρξει έγκαιρη αντίδραση στην απόφαση που θα ληφθεί στη συνάντηση της Fed", δηλώνει ο κ. Madhur Jha της HSBC.


ΕΚΤ: Η προσοχή στη συνέντευξη του Ζ.-Κλ. Τρισέ

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζουν επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας. Ως προς την πρώτη, οι αναλυτές δεν αναμένουν ειδήσεις αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων (βρίσκονται στο 1%), αλλά περιμένουν τη συνέντευξη Τύπου του κ. Jean-Claude Trichet και όσα θα δηλώσει για την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν εν μέσω της κρίσης χρέους.

Επισημαίνεται ότι το θέμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ των κ. Axel Weber και Trichet. Ο Γερμανός τραπεζίτης ζητά απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης από τα τέλη του έτους. Αυτήν την εβδομάδα, πάντως, αναφέρθηκαν νέες αγορές κρατικών ομολόγων -της Ιρλανδίας- από την ΕΚΤ.

Αναφορικά με την Τράπεζα της Αγγλίας, επίσης δεν αναμένονται ειδήσεις από το μέτωπο των επιτοκίων, όμως επισημαίνεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΤτΑ φάνηκε να εξετάζει τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης, η κυβέρνηση του Λονδίνου, αφού ανακοίνωσε δρακόντειες περικοπές των δημοσίων δαπανών, έριξε το γάντι της ανάπτυξης στην Τράπεζα της Αγγλίας και ο πρωθυπουργός της χώρας επισημαίνει πως έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην αναπτυξιακή πολιτική.


Αντίθετες πορείες από Αυστραλία - Ινδία

Η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία του G20, που ακολουθεί εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία στη νομισματική της πολιτική, είναι η Αυστραλία, η οποία προχώρησε χθες Τρίτη αιφνιδιαστικά σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

Επισημαίνεται ότι η οικονομία της Αυστραλίας πέρασε σχεδόν αλώβητη τη χρηματοοικονομική κρίση γιατί στηρίζεται κυρίως στον μεταλλευτικό της κλάδο, με κύριο εμπορικό εταίρο την Κίνα, η οποία βάσει και των τελευταίων στοιχείων, δεν βρίσκεται πλέον σε τροχιά επιβράδυνσης, αλλά σε νέα αναπτυξιακή πορεία.

Και η Ινδία προχώρησε την Τρίτη σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, και μάλιστα για έκτη φορά εντός του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v