Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ κεντρικών τραπεζών

Τεταμένο το κλίμα με τις κεντρικές τράπεζες Ασίας και Λ. Αμερικής να προειδοποιούν την Fed για "αντίποινα" . Η Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην ποσοτική χαλάρωση. Αναμένεται η αντίδραση της ΕΚΤ.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ κεντρικών τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας εξέφρασαν απερίφραστα τη δυσαρέσκειά τους από την απόφαση της Fed για ποσοτική χαλάρωση 600 δισ. δολ.. Η Τράπεζα της Αγγλίας, αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ οι αγορές αναμένουν τώρα την "απάντηση" της ΕΚΤ, αλλά και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που ολοκληρώνει αύριο την εσπευσμένη συνεδρίασή της.

Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο των τραπεζιτών του G20 το κλίμα είναι τεταμένο και ήδη γίνονται αναφορές για παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, συνεπεία της ευρείας πτώσης του δολαρίου μετά την απόφαση της Fed. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου της Βραζιλίας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν μέτρα "αντιποίνων" στις αποφάσεις της Fed.

-Συντονισμένες κινήσεις ασιατικών κεντρικών τραπεζών

"Επιβεβαιώνονται οι συζητήσεις με κεντρικές τράπεζες γειτονικών χωρών, οι οποίες είναι έτοιμες να επιβάλουν συντονισμένα μέτρα εάν χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί η πιθανή εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων", αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της Ταϊλάνδης, κ. Korn Chatikavanij. Επισημαίνεται ότι η Ταϊλάνδη έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις εισροές κεφαλαίων για να αποτρέψει τον κίνδυνο νέας φούσκας από την αποδυνάμωση του δολαρίου, για τον οποίο έχει προειδοποιήσει και η Παγκόσμια Τράπεζα.

"Πρέπει πλέον να σκεφτούμε τι είναι καλό για εμάς", δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, κ. Xia Bin, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο αμερικανικό αίτημα για ανατίμηση του γουάν. "Ενόσω ο κόσμος δεν επιβάλλει περιορισμούς στην εκτύπωση νομισμάτων όπως το δολάριο -και δεν είναι εύκολο-, τότε η δημιουργία νέας κρίσης είναι αναπόφευκτη", προειδοποίησε.

- Ευρεία πτώση δολαρίου και νέες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος

Η πτώση του δολαρίου ήταν άμεση. Το δολάριο της Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 1,25%, το γεν σε ποσοστό 0,42% και το γουόν της Ν. Κορέας κατά 0,17%, κοντά σε υψηλό 2 ετών. Έναντι του ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στο 1,4160 δολάριο.

Η Νότιος Κορέα, η οποία φέρεται να προχώρησε σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για να συγκρατήσει την άνοδο του γουάν, δήλωσε με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι έχει στείλει "ένα μήνυμα στις αγορές" και πως θα εξετάσει "δυναμικά" το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην εισροή κεφαλαίων. 

Εν μέσω αυτού του κλίματος, δεν προκαλεί εντύπωση το ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να επισπεύσει την προγραμματισμένη για τις 15 Νοεμβρίου συνεδρίασή της.
 
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή. Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης του προαναγγελθέντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 62 δισ. δολ. "Είναι εμφανές (όμως) ότι η αλλαγή της ημερομηνίας έγινε για να υπάρξει έγκαιρη αντίδραση στην απόφαση της Fed", υποστηρίζει ο κ. Madhur Jha της HSBC.

- Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν ακολούθησε την πολιτική της Fed

Η Τράπεζα της Αγγλίας πάντως, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,5%, όπως αναμενόταν, ενώ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κινήσεις ως προς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την κυβέρνηση του Λονδίνου, μετά τις δρακόντειες περικοπές δημοσίων δαπανών. Περίπου μία ώρα πριν την ανακοίνωση της ΒοΕ, ο υπουργός Οικονομικών George Osborne δήλωσε ότι "η νομισματική πολιτική έχει τα απαραίτητα εργαλεία για την στήριξη και τον έλεγχο της εγχώριας ζήτησης", ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς, στην κεντρική τράπεζα το γάντι της ανάπτυξης.

- Πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η αντίδραση της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στις 14:45 το ύψος των επιτοκίων της. Oι αναλυτές δεν αναμένουν αλλαγές από το 1% όπου βρίσκονται τώρα τα επιτόκια του ευρώ. Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται αμέσως μετά η συνέντευξη Τύπου του κ. Jean-Claude Trichet ως προς την απόσυρση ή την παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης που έλαβε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και βεβαίως τα όποια σχόλια έχει να κάνει αναφορικά με τις κινήσεις της Fed. Ήδη, άλλωστε, επικρατούν φήμες ότι η ΕΚΤ προχώρησε και αυτήν την εβδομάδα σε αγορές ομολόγων της Ιρλανδίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v