ΕΚΤ: Φήμες για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά από το πρωί σε αγορές ομολόγων περιφερειακών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι έντονες ανοδικές τάσεις στα spreads.

ΕΚΤ: Φήμες για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά από το πρωί σε αγορές ομολόγων περιφερειακών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι έντονες ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στα spreads, αναφέρουν αναλυτές.

Οι αγορές επικεντρώθηκαν στα ομόλογα μικρής διάρκειας (commercial papers), ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά και στα γρήγορα αντανακλαστικά που έδειξε η Ε.Ε., ώστε να δώσει άμεση ρευστότητα στη χώρα εάν χρειαστεί.

Νωρίτερα, το spread του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου υποχώρησε στις 638 μονάδες βάσης σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, από το υψηλό των 680 μ.β., που σημειώθηκε χθες. Πτωτικά κινούνται τα πορτογαλικά και τα ελληνικά δεκαετή, στις 462 μονάδες και στις 922 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην αποκλιμάκωση των πιέσεων βοήθησε και το γραπτό κοινό ανακοινωθέν των υπουργών της ευρωζώνης που βρίσκονται στην Κορέα για τη συνάντηση των χωρών του G20, "ότι η Ε.Ε. είναι πανέτοιμη να βοηθήσει την Ιρλανδία".

Από την πλευρά της, η ιρλανδική κυβέρνηση καλωσόρισε την ετοιμότητα της Ε.Ε. να προσφέρει στήριξη.

"Καλωσορίζω την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το G20", δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, κ. Μπράιαν Λένιχαν.

"Η καθαρότητα του ανακοινωθέντος είναι πολύ ευπρόσδεκτη καθώς ξεκαθαρίζεται ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων δεν αφορά στις παρούσες καταστάσεις και συνθήκες. Οποιοσδήποτε νέος μηχανισμός αφορά στο 2013 και μετά, έτσι κάτι τέτοιο δεν θα έχει καμία επίπτωση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή".

Από το πρωί στελέχη του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών ενημερώνουν ξένους δημοσιογράφους για την κατάσταση της οικονομίας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει μεν "άμεσο πρόβλημα δανεισμού μέχρι τον Ιούνιο του 2011, όμως η κρίση είναι πολιτική καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συσπειρωθεί και πιέζουν για πρόωρες εκλογές".

"Στήριξη από την Ε.Ε. και ψήφος εμπιστοσύνης για τον ιρλανδικό προϋπολογισμό θα ήταν ευεργετικες αυτήν τη στιγμή, όμως εξετάζεται και το ενδεχόμενο άμεσης χρηματοδότησης, ώστε να αποφύγουμε τον σκόπελο πολιτικών αναταραχών, που θα εντείνονται μέχρι το καλοκαίρι", ανέφερε Ιρλανδός αξιωματούχος.

"Δεν είναι δυνατόν τα spreads να κινούνται σε αυτά επίπεδα μέχρι τότε. Δεν μπορούμε να δανειστούμε με αυτούς τους όρους", συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v