Κίνα: Ολομέτωπη επίθεση στον πληθωρισμό

Με τον πληθωρισμό να θεωρείται πλέον ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την Κίνα, η κυβέρνηση του Πεκίνου εξετάζει την επιβολή πλαφόν στις τιμές των τροφίμων και μέτρα πάταξης της κερδοσκοπίας στα αγροτικά εμπορεύματα.

Κίνα: Ολομέτωπη επίθεση στον πληθωρισμό
Αυστηρά και άμεσα μέτρα για την πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων ειδικότερα όσον αφορά στις τιμές των τροφίμων θα επιβάλει η κυβέρνηση του Πεκίνου, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Ο πληθωρισμός θεωρείται πλέον ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της "China Securities Journal", αναφέρει πως εξετάζονται η εφαρμογή σειράς μέτρων, όπως η επιβολή πλαφόν στις τιμές, επιδοτήσεις για τους καταναλωτές και αυστηρότερες ποινές για τους κερδοσκόπους στα αγροτικά εμπορεύματα, κι επίσης ένα σύστημα με το οποίο οι δήμαρχοι θα είναι υπόλογοι για την τιμή ενός καλαθιού τροφίμων.

Επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Κίνα ανήλθε στο 4,4%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 25 μηνών. Ο δείκτης τιμών τροφίμων, όμως, εκτοξεύθηκε σε ποσοστό 10,1%.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου του Πεκίνου επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην κινεζική επικράτεια. "Οι εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις ευθύνονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στις τιμές των τροφίμων". Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, κ. Zhou Xiaochuan, επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες και στην ποσοτική χαλάρωση της Fed.

"Η ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι βραδεία και η νομισματική πολιτική χαλαρή", δήλωσε ο κ. Zhou Xiaochuan και συμπλήρωσε: "Η ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων οικονομιών επιταχύνεται, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με τη ροή κεφαλαίων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v