Η βοήθεια προς Ιρλανδία "ασπίδα" για Πορτογαλία

Η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης προστατεύει την μετάδοση της κρίσης στην Πορτογαλία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Η βοήθεια προς Ιρλανδία ασπίδα για Πορτογαλία
Η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης προστατεύει την μετάδοση της κρίσης στην Πορτογαλία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν θα υπάρχει επίπτωση (στην Πορτογαλία) γιατί δεν εγκαταλείπουμε την Ιρλανδία στην τύχη της, αλλά προχωρούμε με κοινή προσπάθεια να βάλουμε το Ιρλανδικό τρένο πίσω σε τροχιά».
 
Ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ της Ιρλανδικής και της Πορτογαλικής κατάστασης καθώς ο τραπεζικός τομέας της τελευταίας είναι σε σχετικά υγιή κατάσταση».
 
Προέβλεψε δε ότι η Λισαβόνα θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% στον χρόνο που ορίζει δημοσιονομικό της πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι η συζήτηση που άνοιξε εδώ και 2 εβδομάδες «οδήγησε στην άνοδο των spread των ομολόγων των περιφερειακών χωρών, και αυτό δείχνει πόσο ευαίσθητες είναι οι αγορές και πώς αντιδρούν σε τέτοιου είδους συζητήσεις».
 
Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε την στάση του ότι η γερμανική πρόταση για ένταξη ιδιωτών στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεως δεν το βρίσκει σύμφωνο.

«Σε αυτή την περίπτωση θα συμβάλλουμε στην φυγή των επενδυτών από την περιφέρεια», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Λορένζο Μπίνι Σμάγκι ο οποίος, σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα, δήλωσε ότι η πρόταση της Γερμανίας «είναι καταστροφική»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v