Η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα 500 εκατ.

Η Πορτογαλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 500 εκατ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων 12μηνης διάρκειας, αλλά με σημαντική αύξηση της μέσης απόδοσης στο 5,281% από 4,813% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα 500 εκατ.
Η Πορτογαλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 500 εκατ. ευρώ στη δημοπρασία κρατικών ομολόγων 12μηνης διάρκειας.

Η μέση απόδοση ενισχύθηκε σημαντικά στο 5,281% από 4,813% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η προσφορά καλύφθηκε 2,5 φορές έναντι 1,8 φοράς κατά την προηγούμενη δημοπρασία.

- Προειδοποίηση υποβάθμισης από τη Standard & Poor's

Η προσοχή των αγορών είχε εστιαστεί στην πορτογαλική δημοπρασία ειδικότερα μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor's για επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Η Standard & Poor's έκανε λόγο για τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας αλλά και για την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών.

Η S&P δήλωσε πως η απόφαση για το εάν θα υπάρξει ή όχι τελικά υποβάθμιση της πορτογαλικής αξιολόγησης θα ληφθεί τους επόμενους τρεις μήνες. Επισημαίνεται πως η τρέχουσα αξιολόγηση της Πορτογαλίας από την S&P ανέρχεται στο "Α-".

Η κυβέρνηση Socrates στον προϋπολογισμό του 2011 περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας με αύξηση της φορολογίας και μείωση των μισθών του Δημοσίου. Η S&P, ωστόσο, επισημαίνει ότι έχει καταγραφεί μικρή πρόοδος στην υιοθέτηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων ως αντιστάθμισμα των μέτρων λιτότητας και προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί τον επόμενο χρόνο κατά 2%. Η S&P αναφέρεται επίσης και στις επιπτώσεις από την εμπλοκή των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v