Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρενήρεις ρυθμοί στο κινεζικό εμπόριο

Τα στοιχεία Νοεμβρίου για το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών με αύξηση των εξαγωγών κατά 34,9% και των εισαγωγών κατά 37,7%. Ενισχύεται το σενάριο αύξησης των επιτοκίων στην Κίνα.

Φρενήρεις ρυθμοί στο κινεζικό εμπόριο
Τα στοιχεία Νοεμβρίου για το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές της ενισχύθηκαν σε νέο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Κίνας παρουσίασαν άνοδο σε ετήσια βάση κατά 34,9% (από 22,9% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι αναλυτές -βάσει δημοσκόπησης του Dow Jones- προέβλεπαν σαφώς μικρότερη αύξηση σε ποσοστό 22,4%. Εξίσου απότομη ήταν όμως και η αύξηση των εισαγωγών κατά 37,7% σε ετήσια βάση (από 25,3% τον Οκτώβριο) και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 24,5%.

Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση του κινεζικού εμπορικού πλεονάσματος, το οποίο όμως παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε στα 22,9 δισ. δολ. τον Νοέμβριο, από 27,1 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, έναντι όμως προβλέψεων για μεγαλύτερη μείωση στα 22,3 δισ. δολ.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων της Κίνας καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει ξεκινήσει ολομέτωπη επίθεση κατά του πληθωρισμού, επιβάλλοντας ακόμη και πλαφόν στις τιμές προϊόντων. Αύριο (Σάββατο) αναμένεται να ανακοινωθούν και τα στοιχεία πληθωρισμού για την κινεζική οικονομία, με τους αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω άνοδο στο 4,7%. Αρκετοί αναλυτές αναμένουν πλέον και αύξηση επιτοκίων, καθώς συνεδριάζει το Κεντρικό Οικονομικό Συνέδριο στο Πεκίνο για να χαράξει την πολιτική του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v