Γερμανία: Όχι σε αγορά ομολόγων από το Ταμείο

Χοντραίνει το επικοινωνιακό παιχνίδι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε. την Πέμπτη, όπου οι αρχηγοί κρατών θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν στα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης.

Γερμανία: Όχι σε αγορά ομολόγων από το Ταμείο
Χοντραίνει το επικοινωνιακό παιχνίδι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε., την Πέμπτη, όπου οι αρχηγοί κρατών θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν στα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά κυρίως στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, που θα ισχύσει από το 2013.

Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην ιδέα το νέο ταμείο στήριξης (EFSF) να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα χωρών με υπερβολικό χρέος, ώστε να διατηρούνται τα spreads των ομολόγων σε αποδεκτά επίπεδα.

"Δεν είναι καλή ιδέα", ανέφερε ο κ. Στέφεν Σέιμπερτ, σημειώνοντας ότι οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για να δημιουργηθεί το EFSF δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

"Η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι, εάν το ταμείο αρχίσει να αγοράζει ομόλογα, η πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες να προχωρήσουν στην απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή θα μειωθεί", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Σέιμπερτ απέρριψε για ακόμα μία φορά και την πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου. Δικαιολόγησε τη στάση της καγκελαρίας, λέγοντας ότι η απόρριψη δεν έρχεται επειδή η Γερμανία θεωρεί πως θα αυξηθούν τα κόστη δανεισμού για τη Γερμανία αλλά και γιατί πιστεύει ότι τα ευρωομόλογα θα μειώσουν τα κίνητρα των κυβερνήσεων να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους.

Πρόσθεσε δε ότι "υπάρχουν αυξανόμενα σημάδια" πως τα ευρωομόλογα δεν θα είναι θέμα για συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Επανέλαβε επίσης τη θέση της Γερμανίας ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια του ταμείου στήριξης, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά έχει χρησιμοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, σήμερα κυκλοφόρησε το αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων που θα κατατεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ομοφωνία ως προς τη συμμετοχή ιδιωτών στο στάδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, των χωρών που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία έχουν υπερβολικά ελλείμματα να μετακυλίσουν τις υποχρεώσεις τους σε ιδιώτες δανειστές - στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων. Μόνο με αυτήν την προϋπόθεση η χώρα θα μπορεί να λάβει πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, η εν λόγω χώρα, και παρά την αναδιάρθρωση του χρέους της, θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της όποιας δανειακής της σύμβασης

Από τον Ιούνιο του 2013, επίσης, τα κρατικά ομόλογα θα εμπεριέχουν ειδική "ρήτρα συλλογικής δράσης" (collective action clause), βάσει της οποίας, σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού, η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει οικειοθελώς σε αναδιάρθρωση του χρέους, με κούρεμα στα ομόλογα.

Η επικράτηση της γερμανικής άποψης στο προσχέδιο που κυκλοφόρησε φαίνεται καθολική, αν και αναφέρεται πως η ανάμιξη των ιδιωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας θα εξετάζεται "ανά περίπτωση".

Το τελικό συμπέρασμα αναμένεται να αλλάξει αρκετές φορές μέχρι την ανακοίνωσή του, καθώς πολλές χώρες δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v