Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση κεφαλαίων εξετάζει η ΕΚΤ

Αύξηση κεφαλαίων αναμένεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποκαλύπτει το Reuters, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών.

Αύξηση κεφαλαίων εξετάζει η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ζητήσει αύξηση των κεφαλαίων της ώστε να ανταποκριθεί στα νέα της… καθήκοντα εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. "Το θέμα είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για τις ενδεχόμενες ζημίες από τις αγορές ομολόγων", αναφέρει πηγή προσκείμενη στις εξελίξεις στο πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: "Προς το παρόν αγοράζουμε πολύ μικρά ποσά, όμως τι θα συμβεί αν αυτό αυξηθεί ή αν η αξία των ομολόγων ξαφνικά μειωθεί κατά 30%;"

Σύμφωνα με το Reuters, ένας αξιωματούχος της ΕΚΤ δηλώνει ότι ίσως ζητηθεί διπλασιασμός του προϋπολογισμού της ευρωτράπεζας.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αγόρασε κρατικά ομόλογα ευρωζώνης δαπανώντας 2,667 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΕΚΤ έχει συνολικά δαπανήσει 72 δισ. ευρώ σε αγορές κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αξιωματούχοι της ευρωτράπεζας έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το βάρος, δεδομένου ότι από την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, στα τέλη του 2007, η τράπεζα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο συνεχώς επεκτείνοντας τη ρευστότητα που παρέχει στην αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα θα τεθεί επί τάπητος η χρήση και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v