Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι Στρος Καν για ντόμινο στην Ευρώπη

O επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι φοβάται πως η αποσπασματική προσέγγιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρεών από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενθαρρύνει τις αγορές να επιλέγουν μια-μια τις αδύναμες χώρες. Τι εκτιμά για την Ισπανία.

Φόβοι Στρος Καν για ντόμινο στην Ευρώπη
O επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι φοβάται πως η αποσπασματική προσέγγιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρεών από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενθαρρύνει τις αγορές να ξεχωρίζουν μια-μια τις αδύναμες χώρες και να "επιτίθενται".

Ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν
έδειξε να υιοθετεί την ιδέα κοινού ομολόγου ευρωζώνης, δηλώνοντας ότι θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά πρόσθεσε ότι το βασικό εμπόδιο στην δημιουργία του είναι η πολιτική θέληση να δοθούν εξουσίες στα κέντρα της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στο Thomson Reuters, ο κ. Στρος Καν τόνισε: «Δεν γίνεται να υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα, ειδικά σε προβληματικούς καιρούς, χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός και οικονομική στρατηγική.»

Προέβλεψε ωστόσο ότι το ευρώ "θα επιβιώσει" και ότι στο τέλος της κρίσης τα ευρωπαικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα "θα είναι ισχυρότερα".

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ζήτησε επίσης από την Ε.Ε. να επαναλάβει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα τραπεζικά στρες τεστ που διεξήγαγε στις αρχές του χρόνου.
 
Ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ισπανικής οικονομίας προβλέποντας ότι θα ξεπεράσει την κρίση χρέους.

"Δεν βλέπω τόσους μεγάλους κινδύνους για την ισπανική οικονομία το 2011. Δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, απλά δεν είμαι τόσο απαισίοδοξος για την Ισπανία", δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v