Καταδικαστική απόφαση για τον Khodorkovsky

Ένοχος για υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες κρίθηκε ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Ρωσίας Mikhail Khodorkovsky, σε μία δίκη με έντονες πολιτικές προεκτάσεις.

Καταδικαστική απόφαση για τον Khodorkovsky
Καταδικαστική ήταν και η δεύτερη δίκη για τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, τον Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος, μαζί με τον συνέταιρό του Platon Lebedev, κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της υπεξαίρεσης 218 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου. Η δίκη είχε λάβει έντονες πολιτικές προεκτάσεις και πολλοί θεωρούν ότι η ετυμηγορία λήφθηκε στο Κρεμλίνο και όχι στη δικαστική αίθουσα και παράλληλα αφορούσε στη μάχη εξουσίας ανάμεσα στον κ. Vladimir Poutin και τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Medvedev.

Ο Khodorkovsky ήδη εκτίει 8ετή ποινή κάθειρξης για απάτη και φοροδιαφυγή. Η ποινή για τη νέα αυτή καταδίκη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αρκετοί εκτιμούν ότι μπορεί να σημάνει τη φυλάκισή του μέχρι το 2017.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη δικαστική αίθουσα φωνάζοντας "ελευθερία" και η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις.

Βάσει των κατηγοριών, ο Khodorkovsky και ο συνέταιρός του έκλεψαν εκατοντάδες τόνους πετρελαίου από την πετρελαϊκή Yukos και στη συνέχεια ξέπλυναν τα βρόμικα έσοδα της περιόδου 1998 - 2003.

Ο ίδιος ο Khodorkovsky απαντά ότι ένα κράτος που καταστρέφει τις καλύτερες επιχειρήσεις του και εμπιστεύεται μόνο τις ειδικές υπηρεσίες και τους γραφειοκράτες είναι άρρωστο κράτος.

Πολλοί θεωρούν πως η κυβέρνηση της Μόσχας θέλει να διατηρήσει τον πρώην μεγιστάνα στη φυλακή επειδή προκάλεσε την εξουσία του κ. Vladimir Poutin χρηματοδοτώντας την αντιπολίτευση.

"Η δίκη αυτή αποτελεί δοκιμασία για την εφαρμογή του δικαίου στη Ρωσία", δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης στη Μόσχα κ. Ulrich Brandenburg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v