Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ δεν πέτυχε τον στόχο άντλησης 73 δισ. ευρώ

Διστακτικές εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες να επιστρέψουν στην ΕΚΤ τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν σε αγορές κρατικών ομολόγων μεσούσης της κρίσης, με αποτέλεσμα η ευρωτράπεζα να μην πετύχει τον στόχο άντλησης 70 δισ ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν πέτυχε τον στόχο άντλησης 73 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πέτυχε τον στόχο άντλησης 73 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της ευρωζώνης με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει ότι το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα επιμένει στην διακράτηση ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ προσπάθησε να επανασυγκεντρώσει τα κεφάλαια που διοχέτευσε στις αγορές μέσω τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα μεσούσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, χωρίς όμως, την προσδοκώμενη επιτυχία.

Στόχος της ΕΚΤ ήταν η άντληση 73,5 δισ. ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, ποσό που αντιστοιχεί στα κεφάλαια που δαπάνησε η ευρωτράπεζα για αγορές κρατικών τίτλων από τον Μάιο. Άντλησε όμως, μόλις 60 δισ. ευρώ. Ήταν η δεύτερη φορά από την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων το Μάιο που η ΕΚΤ δεν κατάφερε να αντισταθμίσει πλήρως το ποσό των χρημάτων που έχει δαπανήσει σε ομόλογα

Οι Financial Times σχολιάζουν πως οι εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν την διστακτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να επιστρέψουν κεφάλαια μειώνοντας την ρευστότητά τους. Άλλοι αναλυτές, επισημαίνουν ότι λίγο πριν το τέλους του έτους, είναι λογικό οι τράπεζες να θέλουν να δείξουν περισσότερη ρευστότητα στους ισολογισμούς τους και υποστηρίζουν πως η κατάσταση θα είναι διαφορετική στις αρχές του νέου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματισμός της ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα ακόμη πρόβλημα, την ώρα που ο Jean Claude Trichet επιμένει ότι η ευρωτράπεζα δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της το βάρος της στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v