Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ρεκόρ για ελβετικό φράγκο και χαλκό

Στην ασφάλεια του χαλκού και του ελβετικού φράγκου στρέφονται και πάλι οι επενδυτές. Έναντι του ευρώ, το ελβετικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί φέτος κατά 19% και οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής πορείας.

Νέα ρεκόρ για ελβετικό φράγκο και χαλκό
Στην ασφάλεια του χαλκού και του ελβετικού φράγκου στρέφονται και πάλι οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να «προστατευτούν» από την πτωτική πορεία του δολαρίου, αλλά και της ευρωπαiκής κρίσης χρέους.

Συγκεκριμένα, η τιμή του χαλκού ενισχύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό καθώς καταγράφει άνοδο 1,1% στα 9.950 δολ. ανά μετρικό τόνο. Από τις αρχές του έτους, η τιμή του χαλκού έχει ενισχυθεί κατά 29%. Ανοδική τάση επικρατεί για τον ευρύτερο κλάδο των εμπορευμάτων με την τιμή του βαμβακιού να καταγράφει σήμερα άνοδο της τάξεως του 2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ελβετικό νόμισμα αναδεικνύεται και πάλι σε πρωταγωνιστή, Έναντι του δολαρίου το ελβετικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,9% αγγίζοντας νέο ρεκόρ στα 0,9371 φράγκα. Έναντι του ευρώ το ελβετικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,8%, στα 1,2398 φράγκα. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης δολαρίου (που καταμετρά την πορεία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων) υποχωρεί κατά 0,2%, ενώ έναντι του ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,3242 δολ.. Από τις αρχές του έτους, το ελβετικό νόμισμα έχει ενισχυθεί 10% έναντι του δολαρίου και 19% έναντι του ευρώ.

«Τι ελβετικό φράγκο είναι όχημα hedging ενάντια στον κίνδυνο που παρουσιάζει η ευρωζώνη και θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ώστε να σταματήσει η ανοδική πορεία του φράγκου έναντι του ευρώ» υποστηρίζει ο Ray Farris της Credit Suisse με δηλώσεις του στο Reuters και συμπληρώνει: «Το δολάριο είναι ένα αδύναμο νόμισμα και θα συενχίζει να υποχωρεί εναντίον των νομισμάτων για τα οποία δεν υπάρχει προσπάθεια αυτό-αποδυνάμωσης, στα οποία τώρα περιλαμβάνεται το φράγκο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v