"Καμπανάκι" Geithner για τον δανεισμό των ΗΠΑ

Κώδωνα κινδύνου για το αμερικανικό χρέος έκρουσε ο T. Geithner, ο οποίος δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αγγίξουν το νόμιμο όριο της δυνατότητας δανεισμού ακόμα και στις 31 Μαρτίου. Ζητά αύξηση του ορίου δανεισμού.

Καμπανάκι Geithner για τον δανεισμό των ΗΠΑ
Κώδωνα κινδύνου για το αμερικανικό χρέος έκρουσε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, ο οποίος δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αγγίξουν το νόμιμο όριο της δυνατότητας δανεισμού στις αρχές της άνοιξης. Υπογράμμισε, δε, πως η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, εκτός και αν το Κογκρέσο προχωρήσει σε αύξηση του ορίου δανεισμού.

«Ακόμα και μια βραχυπρόθεσμη ή περιορισμένη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων θα μπορούσε να έχει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που θα διαρκούσαν για δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Geithner σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Πλειοψηφίας της Αμερικανικής Γερουσίας, κ. Harry Reider, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος σημείωσε πως είναι δύσκολο να οριστεί το πότε ακριβώς το τρέχον πλαφόν των 14,3 τρισ. δολαρίων στο όριο δανεισμού θα ξεπεραστεί, ωστόσο απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να ενεργήσει πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου.

«Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά τώρα ότι θα αγγίξουμε το ανώτατο όριο χρέους ακόμα και στις 31 Μαρτίου του 2011, και το πιθανότερο μεταξύ αυτής της ημερομηνίας και της 16ης Μαΐου του 2011», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Geithner.

Ανέφερε πως το υπουργείο θα μπορούσε να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, όπως η αναστολή της πώλησης κρατικών ομολόγων, όμως αυτό δεν είναι προτιμητέα λύση.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι μια αποτυχία από την πλευρά του Κογκρέσου να αυξήσει το όριο του χρέους, κάτι που θα είχε ως συνέπεια οι ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους να φανούν αφερέγγυες ως προς τις υποχρεώσεις τους, θα είχε συνέπειες «πολύ πιο επιβλαβείς από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008 και 2009».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v