Socrates: "Η Πορτογαλία δεν θα ζητήσει στήριξη"

Σαφές μήνυμα στις αγορές στέλνει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Jose Socrates ότι η Λισαβόνα δεν θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, αποκαλύπτοντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 ήταν κατώτερο του στόχου!

Socrates: Η Πορτογαλία δεν θα ζητήσει στήριξη
 Σαφές μήνυμα προς τις αγορές στέλνει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Jose Socrates ότι η Λισαβόνα δεν θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, επισημαίνοντας πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ξεπερνά τις προσδοκίες. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Πορτογαλία κάνει ό,τι χρειάζεται για τη σταθερότητα του ευρώ. Διευκρίνισε πως τα δημόσια έσοδα της χώρας αυξήθηκαν το 2010 κατά 5,3%, έναντι προσδοκιών για μικρότερη αύξηση σε ποσοστό 4,5%.

"Το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 ήταν κάτω από τον στόχο του 7,3% του ΑΕΠ",
δήλωσε ο κ. Socrates, κάνοντας λόγο για κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Πορτογαλίας. "Είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα για την Πορτογαλία", ανέφερε. Επισημαίνεται ότι το 2009 το έλλειμμα του προϋπολογισμού είχε αγγίξει το 9,3% του ΑΕΠ.

"Οι φημολογίες για στήριξη της χώρας δεν μας βοηθούν", δήλωσε ρητά ο πρωθυπουργός της χώρας και συμπλήρωσε: "Οι φημολογίες περί στήριξης βοηθούν μόνο τους κερδοσκόπους".


Στοιχήματα για προσφυγή

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομικούς αναλυτές κατέληξε στο ότι η συντριπτική πλειονότητα (44 από τους 51 που συμμετείχαν σε αυτήν) προβλέπει προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.

Η προσδοκία αυτή οδήγησε το επιτόκιο των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων σε νέο υψηλό, άνω του 7%. Οι πιέσεις είναι τόσο έντονες ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει εκ νέου στην αγορά ομολόγων την Παρασκευή, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Ως προς το ύψος της πορτογαλικής στήριξης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters εκτιμά ότι "θα είναι μεγαλύτερο από 50 δισ. ευρώ, αλλά λιγότερο από 100 δισ. ευρώ, κάπου ανάμεσα στα 60 με 80 δισ.".


Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, η Πορτογαλία θα τεστάρει τις διαθέσεις των αγορών βγαίνοντας σε δημοπρασία ομολόγων με λήξεις 2014 και 2020, ενώ μία ημέρα αργότερα, στις 13 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ισπανική δημοπρασία τίτλων λήξης το 2016.

Επισημαίνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Πορτογαλία προχώρησε σε δημοπράτηση εξάμηνων εντόκων, όπου καταγράφηκε εκτίναξη του κόστους δανεισμού.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v