Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s εναντίον Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, οι Μoody's εξέφρασαν επισήμως τις ενστάσεις τους ως προς τους νέους κανόνες που προωθεί η Κομισιόν για την αξιολόγηση των κρατικών χρεών, τονίζοντας ότι υπονομεύουν την αξιοπιστία των αγορών.

Moody΄s εναντίον Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σθεναρές ενστάσεις προβάλουν οι Moody’s, ένας από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, στις προτάσεις της Κομισιόν ως προς τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι Moody’s απάντησαν επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως διαφωνούν με τις κοινοτικές προτάσεις.

Επισημαίνεται πως το θέμα της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων και της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών μελών της ευρωζώνης έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου να επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2010 για την αντιμετώπιση του περιλαμβάνεται η υποχρέωση των οίκων αξιολόγησης να ειδοποιούν τις χώρες αρκετές ημέρες πριν από την έκδοση των αξιολογήσεων τους και να δίνουν δωρεάν στους επενδυτές την πλήρη έκθεση των αξιολογήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο οίκος Moody's απαντά ότι ο κλάδος πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι ενιαίος και πως δεν γίνεται να υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους.

«Είναι κρίσιμο… η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν πρέπει να θεωρεί ότι οι εκδότες κρατικού χρέους έχουν μια μη ελεγχόμενη επιρροή στη διαδικασία αξιολόγησης» αναφέρουν οι Moody’s στα αποσπάσματα που αποκαλύπτουν οι FΤ και συμπληρώνουν : «Είναι εξ ίσου σημαντικό για την αξιοπιστία του κλάδου, ότι οι επενδυτές να μην θεωρούν ότι η κοινοτική νομοθεσία προσαρμόζεται προς όφελος των εκδοτών κρατικού χρέους»

Όσον αφορά την πρόταση να δίνονται δωρεάν οι πλήρεις αξιολογήσεις στους επενδυτές, ο οίκος Moody's αναφέρει ότι «αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους οίκους αξιολόγησης να επενδύουν στο πνευματικό κεφάλαιο που είναι αναγκαίο για να υπάρχουν αξιόπιστες αξιολογήσεις ή σχόλια αγορών».

Πάντως, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά Michel Barnier έχει καταστήσει σαφές ότι θα χρειαστεί θα πρέπει να υπάρξει δέσμη μέτρων για το συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρώντας πως οι προηγούμενες απόπειρες ήταν ανεπαρκείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v