Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trichet: "Βλέπει" βραχείες πληθωριστικές πιέσεις

Η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Trichet: Βλέπει βραχείες πληθωριστικές πιέσεις
Η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, Jean–Claude Trichet κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Το 23μελές συμβούλιο καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατήρησε το επιτόκιο του ευρώ σταθερό στο αρνητικό χαμηλό του 1%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ευρωζώνη έχει έλθει αντιμέτωπη με βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες –αν και λογικά θα συγκρατηθούν πιο μακροπρόθεσμα- απαιτούν επαγρύπνηση.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στις ερωταπαντήσεις του κεντρικού τραπεζίτη, με τους δημοσιογράφους, από την οποία οι ρεπόρτερς θα προσπαθήσουν να εξάγουν συμπεράσματα για την μελλοντική στρατηγική της ΕΚΤ, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο της κρίσης.

Αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να δώσει η ΕΚΤ συγκεκριμένα στοιχεία για τις αγορές ομολόγων που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες (στο πλαίσιο στήριξης της Πορτογαλίας, αλλά ενδεχομένως και της Ελλάδας), οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα σχόλια του κ. Trichet, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής εκείνος σηκώνει το βάρος της στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών. 

Ο κ. Trichet, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Οκτωβρίου, έχει υποχρεωθεί να λάβει πρωτοφανή μέτρα χαλαρής στρατηγικής για να «αγοράσει χρόνο», καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τονώσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Οσο όμως η ΕΚΤ κρατά τα επιτόκια σε αρνητικό ρεκόρ για να στηρίξει τις οικονομίες, κινδυνεύει να τροφοδοτήσει «υπερβολική» ανάπτυξη στην Γερμανία και αυξήσεις τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v