"Βλέπουν" μείωση στο επιτόκιο για Ελλάδα-Ιρλανδία

Αναλυτές των JP Morgan Chase και Barclays Capital εκτιμούν πως τα επιτόκια στα πακέτα στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα πρέπει να μειωθούν κατά 250 μ.β., για να βγουν από την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση χρεών. 

Βλέπουν μείωση στο επιτόκιο για Ελλάδα-Ιρλανδία
Τα επιτόκια στις συμφωνίες στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ ώστε να υπάρξει έξοδος από την κρίση χρέους, υποστηρίζουν αναλυτές της JP Morgan Chase και της Barclays Capital.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. David Mackie της JP Morgan Chase δήλωσε πως "η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού περίπου κατά το ήμισυ, ή κατά 250 μονάδες βάσης". "Δεν μπορεί να επιτευχθεί έξοδος από την κρίση χωρίς να υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών με τα ισχύοντα επιτόκια", ανέφερε και συμπλήρωσε: "Το κόστος δανεισμού είναι κρίσιμο σημείο, δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι υποτονική για κάποιο χρονικό διάστημα εξαιτίας του μεγέθους της δημοσιονομικής λιτότητας που απαιτείται".

"Θα ήταν λογικό να μειωθεί το κόστος δανεισμού κατά περίπου 200 - 300 μονάδες βάσης, παρέχοντας κατά συνέπεια άμεση οικονομική στήριξη", συμφωνεί και ο κ. Jullian Callow, επικεφαλής ανάλυσης για την ευρωπαϊκή οικονομία της Barclays Capital στο Λονδίνο, σε έκθεσή του που παρουσιάζει το Bloomberg.

Και οι δύο αναλυτές εκτιμούν πως η μείωση του κόστους δανεισμού δεν πρέπει να αφορά μόνο στην Ιρλανδία, αλλά και στην Ελλάδα. "Αυτό που χρειάζεται είναι ένας συνδυασμός δημοσιονομικής λιτότητας στην περιφέρεια, για να μειωθούν τα πρωτογενή ελλείμματα των προϋπολογισμών, και μία παρατεταμένη περίοδο με επιδοτούμενο κόστος δανεισμού, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική λιτότητα βελτιώνει τη δυναμική δανειοδότησης και όχι το αντίθετο" συμπλήρωσε ο κ. Mackie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v