Ενστάσεις στην κολοσσιαία συμφωνία ΒΡ-Rosneft

Ενστάσεις στην συμφωνία ΒΡ και Rosneft που εμμέσως αναδεικνύει ως βασικό μέτοχο της ΒΡ το Κρεμλίνο, δημιουργούνται από Αμερικανούς βουλευτές που θέτουν θέμα εθνικής ασφάλειας, αλλά και από τους μετόχους της ΤΝΚ-ΒΡ.

Ενστάσεις στην κολοσσιαία συμφωνία ΒΡ-Rosneft
Εμπόδια δημιουργούνται στην ιστορική συμφωνία που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ της ΒΡ και της ρωσικής Rosneft, καθώς τόσο οι μέτοχοι της κοινοπραξίας ΤΝΚ ΒΡ όσο και ο πολιτικός κόσμος στις ΗΠΑ εκφράζουν σθεναρές ενστάσεις σε ένα deal που εμμέσως ορίζει ως βασικό μέτοχο της πετρελαϊκής… το Κρεμλίνο.

Η κολοσσιαία συμφωνία ανακοινώθηκε αργά την Παρασκευή ανάμεσα στην BP και την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft για την από κοινού αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική Θάλασσα. Η συμφωνία προβλέπει πως Rosneft θα αποκτήσει το 5% των μετοχών της BP και η δεύτερη α αποκτήσει το 9,5% των μετοχών της Rosneft.

Η Alfa –Access-Renova, η κοινοπραξία των μετόχων της ΤΝΚ-ΒΡ – της κοινοπραξίας της ΒΡ στην Ρωσία - δήλωσε ότι έχει θέσει στο στόχαστρο την συμφωνία καθώς, υπάρχει σαφής περιορισμός της ΒΡ να μην προχωρήσει σε νέες συμφωνίες στην Ρωσία εκτός των πλαισίων της κοινοπραξίας της ΤΝΚ-ΒΡ

Και στις ΗΠΑ, μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου έχει εκφράσει τις ανησυχίες του, υποστηρίζοντας πως τίθεται ακόμη και θέμα εθνικής ασφάλειας, καθώς μέσω της συμφωνίας, το Κρεμλίνο έμμεσα, αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο μέτοχο της βρετανικής πετρελαϊκής.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Edward Markey που μετέχει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Φυσικών Πόρων, ζήτησε να εξεταστεί λεπτομερώς η συμφωνία από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων. «Κάποτε τα αρχικά της ΒΡ αντιστοιχούσαν στο British Petroleum, τώρα αντιστοιχούν στο Bolshoi Petroleum» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με δηλώσεις του στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, ο Bob Dudley αποκάλυψε πως η διοίκηση της εταιρείας ήρθε σε επαφή με τις κυβερνήσεις των βασικών όπου δραστηριοποιείται λίγο πριν ανακοινώσει την συμφωνία. «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως δεν ακούσαμε αντιδράσεις» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v