Κίνα: Στο 9,8% η ανάπτυξη το δ΄τρίμηνο

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας κατά 9,8% το τέταρτο τρίμηνο διαψεύδει τις εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ανησυχίες υπερθέρμανσης και προβλέπουν νέα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Κίνα: Στο 9,8% η ανάπτυξη το δ΄τρίμηνο
Η Κίνα τελικά δεν επιβραδύνεται όπως προέβλεπαν οι αγορές και όπως στόχευε η κυβέρνηση του Πεκίνου προκειμένου να αποφευχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ο κίνδυνος υπερθέρμανσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2010 κατά 9,8% από 9,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές αντιθέτως – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires – προέβλεπαν επιβράδυνση στο 9,2%.

Για το 2010, η Κίνα ανακοίνωσε ανάπτυξη του ΑΕΠ της κατά 10,3%, ξεπερνώντας τις δημοσκοπήσεις τόσο του Reuters όσο και του Dow Jones που κατέληγαν σε 10,2% και 10,1% αντιστοίχως.

Ο πληθωρισμός άγγιξε τον Δεκέμβριο το 4,6%, οριακά χαμηλότερα από το 4,7% στο οποίο κατέληγε η δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Επισημαίνεται ότι στόχος του Πεκίνου είναι να υποχωρήσει φέτος ο πληθωρισμός στο 4%.
 
«Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» υποστηρίζει ο αναλυτής της Merrill Lynch, Ting Lu.

Επισημαίνεται ότι η Κίνα τους τελευταίους μήνες έχει κηρύξει ολομέτωπη επίθεση κατά του πληθωρισμού και πως η κεντρική τράπεζα της χώρας τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει 7 φορές τα υποχρεωτικά αποθέματα των τραπεζών και δύο φορές τα επιτόκιά της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura Holdings που κοινοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα αυξήσει το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού στο 6,81% φέτος από 5,81% και θα επιτρέψει ανατίμηση του γουάν κατά 6% έναντι του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v